Lancering feedback app

Gepubliceerd op: Mon Dec 17 09:13:00 CET 2018

Voor begeleiders van coassistenten

Amsterdam UMC, locatie VUmc heeft een app ontwikkeld. De app is een gids voor begeleiders van coassistenten om het geven van feedback te verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat het geven van adequate feedback waar een individuele coassistent wat aan heeft, niet eenvoudig is.

Coassistenten geven aan dat er te weinig concrete feedback wordt gegeven en bovendien herkennen ze de feedback niet. Het trainen van feedback geven gebeurt nu niet op de werkvloer, bijvoorbeeld in een workshop met een acteur. Ondanks dat het erg gewild is, is dat tijdrovend.

“Het grote voordeel van de feedback app is dat de begeleider on the job zelf kan zoeken wat hij wil. Bijvoorbeeld in een avond-of nachtdienst of wanneer de aios en coassistent wachten op aanvullend onderzoek”, aldus Anita Jacobs, onderwijskundige en arts, die de app bedacht en ontwikkelde. Zij deed dit samen met coassistenten, arts-docenten, a(n)iossen, alumni, medisch specialisten, adviseurs, stafmedewerkers, informatie-experts van het Instituut voor onderwijs en opleiden en het bureau AVEQ.

Pilot

De app kwam tot stand door een van de innovatiesubsidies van Vumc die in 2018 werden toegekend. De app is nu klaar en is in eerste instantie bedoeld voor het geven van feedback van leren op de klinische werkplek. In januari ’19 start Amsterdam UMC, locatie VUmc met een pilot die op een aantal klinische afdelingen van locatie VUmc zal draaien. In deze pilotfase zal de app ook verder worden doorontwikkeld. Hester Daelmans is programmaleider van de masteropleiding geneeskunde: “We zien  deze app als een eerste stap in een proces waarin we doorontwikkelen. Uiteindelijk willen we een connectie maken met de e-portfolio’s van coassistenten. De begeleider kan selecteren welke onderdelen van het geven van feedback behandeld zijn en vervolgens mondeling feedback geven. Na bewezen effectiviteit zal hij ook toegankelijk gemaakt worden voor niet-klinische afdelingen, denk aan de huisartsenpraktijk.”

Veel animo

Er is veel animo, blijkt uit de interesse van diverse partijen. Jacobs: “Andere UMC’s meldden zich al toen we nog in de planfase zaten. En opleiders VAN AIOS en praktijkopleiders van verpleegkundigen zien hier ook mogelijkheden.”  Als de pilotfase is afgerond zal de app beschikbaar zijn voor zowel IOS als Android. Voor meer informatie over het project kun je contact opnemen met Anita Jacobs, team professionalisering van Vumc School of Medical Sciences: a.jacobs@vumc.nl

Gepubliceerd op: Mon Dec 17 09:13:00 CET 2018