Immuuncellen zo aanpassen dat ze kankercellen kunnen doden

Gepubliceerd op: Mon Jan 28 11:42:00 CET 2019

CAR-T-cel-therapie is een nieuwe vorm van immunotherapie waarmee goede resultaten in de behandeling van verschillende soorten bloed- en lymfklierkanker kunnen worden bereikt. In onderstaande animatie van Amsterdam UMC over CAR-T-cel-therapie is te zien hoe deze therapie werkt.

"CAR-T-cel-therapie werkt fundamenteel anders dan klassieke kankertherapieën", vertelt kankeronderzoeker Pieter Lindenbergh. "Anders dan bij chemotherapie, gaan we bij CAR-T-cel-therapie uit van de T-cellen van de patiënt, die we genetisch modificeren. T-cellen zijn onderdeel van het immuunsysteem en kunnen onder de juiste omstandigheden kankercellen doden. Maar wanneer kanker ontstaat, blijkt dat deze T-cellen vaak moeite hebben met het herkennen van de kankercellen. Door de T-cellen genetische te veranderen, krijgen de T-cellen het eiwit CAR op hun oppervlakte. Dit eiwit herkent een specifieke structuur op de kankercellen. Als de CAR-T-cel vervolgens met een kankercel bindt, komen er stoffen vrij die de kankercel doden. Dus met de toevoeging van het eiwit CAR helpen we de T-cellen om hun belangrijke taak uit te voeren. Met deze animatie kunnen artsen in de spreekkamer hopelijk beter uitleggen hoe deze complexe maar veelbelovende therapie werkt." 

De animatie wordt onder andere ingezet op de afdeling Hematologie van Amsterdam UMC. Hier nemen patiënten en onderzoekers deel aan klinische trials waarin ze CAR-T-cel-therapie testen voor Multipel Myeloom, ook wel de ziekte van Kahler genaamd, en Non-Hodgkin lymfoom.  

Gepubliceerd op: Mon Jan 28 11:42:00 CET 2019