‘Ik leer momenteel veel over omgaan met onbekende situaties’
De afdeling waar Joëlla de Vries, vierdejaars mbo-verpleegkunde BBL, haar afstudeerstage liep, werd met de komst van het coronavirus gesloten. Nu werkt ze op een corona-afdeling en probeert ze af te studeren via online hulpmiddelen. “Het is soms best lastig.”
Haar stage op de afdeling Kort Verblijf verliep prima, tot de afdeling werd gesloten door de komst van het coronavirus. Al het personeel werd opgesplitst naar twee nieuwe corona-afdelingen, 4B en 5C. “Ik had al stagegelopen op 5C, dus ik kwam niet op een nieuwe plek met nieuwe mensen terecht. Dat was wel fijn.”
De dagen zijn best zwaar, maar De Vries leert veel. “Alles is veranderd, de hele afdeling is geïsoleerd. En de patiënten hebben andere klachten dan je normaal op de afdeling ziet.” Het feit dat de patiënten bij kennis zijn, zorgt er wel voor dat er meer contact is met hen, vindt de studente. “Ik leer veel over de omgang met patiënten. Over hoe je ze gerust kan stellen en kan helpen om ze zo comfortabel mogelijk te laten zijn.”
Er mogen geen families op bezoek komen, maar door middel van iPads wordt er door de patiënten veel met het thuisfront gecommuniceerd. “Soms helpen we bij het aanmaken van een Skype-account, of maken we belafspraken met de familie. Gelukkig kunnen ze wel videobellen.”
Digitale schooldag
Normaliter was elke dinsdag een schooldag voor De Vries. Met haar afstuderen in volle gang, worden er momenteel volop alternatieven bedacht. “We kunnen via Microsoft Teams online vragen stellen aan docenten. En ik heb laatst online zelfs een examen gedaan.” Voor het examen had de studente drie praktijkopdrachten en een eindgesprek.
Maar in plaats van een gesprek op school waarin ze bewijsstukken moest laten zien en verantwoorden, gebeurde dit nu online. “Het was wel gek om vanuit mijn eigen kamer met mijn mentor en een onafhankelijke beoordelaar te praten. Het voelde haast niet als een examen. Maar gelukkig heb ik het gehaald.”
De Vries leert veel van de huidige omstandigheden, zoals omgaan met een onbekende situatie en op zoek gaan naar mogelijkheden. “En ik leer ook veel over handelen in acute situatie. Maar dat wij ook niet weten hoe lang deze situatie nog zal voortduren, dat is soms wel lastig. Ook omdat patiënten ons soms vragen stellen waar we geen antwoord op hebben.”
Achter de schermen van corona
Sinds corona is een enorm aantal mensen keihard aan het werk om het onderwijs en opleiden te laten doorgaan. Al in de eerste week gingen studiegroepen verder via Zoom, werden online colleges aangeboden en werd Canvas en Moodle actief ingezet zodat alle studenten met alternatieve programma’s verder kunnen met hun studie, cursus en opleiding.
Daarnaast wordt er ook vanuit onderwijs en opleiden met man en macht gewerkt om voldoende mankracht te hebben tijdens deze coronacrisis. Er is een coördinatiepunt opleidingen opgezet en studenten hebben zich vrijwillig aangemeld om daar waar nodig bij te staan.
Wie werken er achter de schermen tijdens de coronacrisis? Lees ook
- Masterstudent Femke en Co-Raad VU zetten ‘Corona-uitzendbureau’ voor coassistenten op
- In no time 200 medewerkers bijgeschoold