Het meten van schade bij MS

Gepubliceerd op: Thu Jun 20 12:24:00 CEST 2024

Op een MRI-scan is goed te zien wanneer er nieuwe MS-ontstekingen ontstaan. Maar schade aan zenuwen en de beschermlaag, de myeline, is niet te zien met de standaard MRI-scans. Petra Pouwels gaat met een nieuwe MRI-techniek, Myeline-Water Imaging (MWI), proberen de schade door MS aan myeline te meten. Hiervoor heeft ze een pilotsubsidie van 80.000 euro gekregen van Stichting MS Research.

Schade in beeld brengen
Met Myeline-Water Imaging (MWI) krijgen de onderzoekers een beeld van de hoeveelheid myeline, en dus ook van de hoeveelheid myeline afbraak en –herstel. Binnen Amsterdam UMC is deze meetmethode doorontwikkeld voor gebruik bij witte-stofziekten. Ook bij deze ziektes is er schade aan de zenuwen en de beschermlaag om de zenuwen, de myeline. In dit project gaat Petra deze nieuwe methode uitproberen, verbeteren en de meettijd verkorten, zodat de techniek voor onderzoek en, op termijn, ook in de kliniek gebruikt kan worden voor mensen met MS.

Scantijd inkorten
In dit onderzoek worden hersenen van vijf mensen met relapsing-remitting MS (RRMS), vijf mensen met Secundair progressieve MS (SPMS), vijf mensen met primair-progressieve MS (PPMS) en vijf mensen zonder MS met elkaar vergeleken. Petra verwacht dat deze meting de verschillen in hoeveelheid myeline nauwkeurig in een getal kan aangeven (kwantitatieve score). Ze vergelijkt bij mensen met MS en de controles scores van hersengebieden met laesies en de normaal-ogende witte stof. Hiermee krijgt ze een eerste indruk van de relatie tussen kwantitatieve scores en de ernst van de klachten bij mensen met MS. Tenslotte verwacht ze de meting te kunnen verkorten tot maximaal 10 minuten scantijd, zodat de nieuwe techniek gebruikt kan worden in bestaande MS-MRI protocollen.

Relevantie voor mensen met MS
Met deze nieuwe gevoelige scantechniek is het mogelijk om schade en herstel van myeline in MS in beeld te brengen. Hiermee kunnen symptomen, achteruitgang en behandeleffecten beter begrepen en voorspelt worden. Ook kan het ziektebeloop beter worden gevolgd op een kwantitatieve methode.



Gepubliceerd op: Thu Jun 20 12:24:00 CEST 2024