Gespecialiseerd verpleegkundige i.o.:‘Mijn hart ligt in de psychiatrie’

Gepubliceerd op: Tue Jul 25 16:23:00 CEST 2023

Na een lange carrière in het bedrijfsleven schoolde Marijke Wagter (53) zich na haar 40e om tot hbo-verpleegkundige. Tijdens haar stage werd ze gegrepen door de psychiatrie. Inmiddels volgt ze de opleiding Ziekenhuispsychiatrie aan de Amstel Academie. “Ik wil vooral mijn somatische kennis uitbreiden.”

“De psychiatrie had tijdens mijn studie verpleegkunde direct mijn hart gestolen”, vertelt Marijke. “Daarom ben ik direct bij een GGZ-instelling gaan werken.” Ruim twee jaar geleden maakte ze de switch naar de Medisch Psychiatrische Unit (MPU) van het Isala ziekenhuis in Zwolle, waar ze de opleiding Ziekenhuispsychiatrie mocht volgen.

In januari startte ze en merkt nu al dat ze er veel aan heeft. “Ik heb veel kennis van de psychiatrie, alleen niet van somatische klachten. Ik zag een infuuspaal bij wijze van spreken voor het eerst. Ik heb in het half jaar dat ik nu de opleiding volg me al fors verbeterd op het gebied van klinisch redeneren en ik kan lab uitslagen beter lezen.”

“Sommige patiënten doen het op onze afdeling gewoon beter dan op een reguliere afdeling”

Het stigma van de psychiatrische patient

De verpleegkundige baalt van het stigma wat er aan psychiatrische patiënten kleeft. “Het zijn gewoon mensen, alleen met een ziekte. Ze zijn niet gek of gevaarlijk. Ik kijk altijd naar wat wél lukt. Iedereen heeft altijd nog een stukje mentale gezondheid in zich, en daar maak ik contact mee. Door dat contact ontstaat er verbinding, en daarna vertrouwen en dáárna een behandelrelatie. Als een patiënt weigert zijn medicatie te nemen, kan ik daar gerust drie dagen voor uittrekken als dat nodig is om diegene stapsgewijs toch proberen te overtuigen dat het beter is de medicatie te nemen. Daar heb ik gelukkig de tijd voor op de MPU. Zo kan ik ook de tijd nemen om even met iemand naar buiten te gaan of een spelletje te spelen. Daar haal ik veel informatie uit.”

Anders werken op de Medisch Psychiatrische Unit (MPU)

De MPU in het Isala telt 17 bedden. Het team is getraind om met lastige patiënten om te gaan. “Sommige patiënten doen het op onze afdeling gewoon beter dan op een reguliere afdeling”, vertelt Marijke. “Normaal lopen de hele dag allemaal zorgverleners en ander personeel in en uit. Dat kan veel te onrustig zijn voor iemand die overprikkeld is. Op de MPU is het veel rustiger en gestructureerd. Daar gedijen somatische patiënten met een psychiatrische aandoening gewoon beter. Dat betekent niet dat wij elke patiënt die lastig is opnemen. Niet al het asociale of agressieve gedrag hoort op de MPU thuis.” De verpleegkundige is van mening dat de bejegening van de ‘lastige’ patiënten anders is op de MPU dan op een reguliere afdeling. “Soms ligt iemand op een gewone afdeling in een vijfpuntsfixatie vastgebonden, omdat diegene te agressief is. Wij weten hoe we met onze psychiatrische kennis met zo’n patiënt in gesprek moeten gaan, er kan sprake zijn van miscommunicatie waardoor bij iemand de frustratie oploopt van waaruit iemand agressief gedrag kan gaan vertonen.”

De verpleegkundige vervolgopleiding

Marijke is blij dat ze de opleiding volgt en ziet zichzelf ook op termijn lesgeven. “Ik geef nu al de leergang psychiatrie aan reguliere verpleegkundigen in ons ziekenhuis. Het lijkt me leuk om mijn kennis breder over te dragen. Maar ik wil hoe dan ook aan het bed blijven staan deels. Want daar doe ik het voor.”

Meer informatie over de opleiding Ziekenhuispsychiatrie Verpleegkundige

Gepubliceerd op: Tue Jul 25 16:23:00 CEST 2023