Eerste Hartlonghulp trekt jonge en ambitieuze verpleegkundigen aan
De Eerste Hart Long Hulp (EHLH) combineert de acute cardiologie en de acute longgeneeskunde zorg. Hierdoor ervaren verpleegkundigen het werk nóg dynamischer en prettig met de korte lijnen met de cardioloog en longarts en de grote mate van klinisch redeneren. “Voor de patiënt en het ziekenhuis levert deze afdeling tijdswinst op.”
Verpleegkundige en praktijkopleider bij het Spaarne Gasthuis, Anna-Greet Wendel die zeven jaar geleden betrokken was bij het opzetten van de EHLH onderschrijft dit. “Op de afdeling combineren we de specialismes cardiologie en longgeneeskunde: de arts-assistenten van beide specialismes zitten bij elkaar in een ruimte. De lijnen zijn dus kort. Dat is belangrijk omdat het bij veel acute patiënten bij binnenkomst nog niet duidelijk is of het om een hart- of longprobleem gaat. Het ambulancepersoneel doet de triage en de patiënt komt dan of als hart- of als longpatiënt binnen. Na de eerste opvang volgens de ABCDE methodiek van de EHLH-verpleegkundige blijkt soms dat een probleem toch niet cardiaal is, maar pulmonaal, zodat de arts-assistent van het andere specialisme ook in consult wordt gevraagd.”
Gemiddeld dertig patiënten per 24 uur
De gemiddelde ligduur op de EHLH is vier uur. “Het is dus écht een acute afdeling”, vertelt collega-verpleegkundige Mascha Lensen, die ook al zeven jaar op de afdeling werkzaam is. “Dat betekent veel reuring, we krijgen gemiddeld zo’n dertig patiënten per 24 uur. Daar moet je wel van houden.” Mascha houdt, net als Anna-Greet, juist van die korte contacten en het snelle en dynamische van een acute afdeling. “Omdat we zo snel moeten schakelen, werken we veel zelfstandig en moet je als verpleegkundige goed klinisch kunnen redeneren.” “We adviseren de arts-assistenten bij de behandelkeuze, daar is goed verpleegkundig leiderschap voor nodig.”
Doorstroom naar verpleegafdelingen loopt vast
Het team op de EHLH is hecht. Iedereen is bereid om voor elkaar bij te springen en elkaar te helpen. Mascha: “Als er bijvoorbeeld een roosterprobleem is, wordt dit meestal binnen vijf minuten opgelost, omdat iedereen bereid is zich in te zetten voor elkaar. Dat is heel prettig werken.” Het nadeel vindt Anna-Greet, is dat het soms vastloopt op de doorstroom naar de verpleegafdelingen in het ziekenhuis. “Dan kan het zijn dat we een patiënt langer moeten opnemen, terwijl de acute zorg in rap tempo doorgaat. Voor mijn gevoel kan ik dan aan die enkele klinische patiënt onvoldoende aandacht geven, omdat de spoedopnames er tussendoor komt. Dat leg ik altijd uit aan de patiënt en probeer dan na een spoedopname alsnog even terug te komen bij de klinische patiënt.”
Leerwerkplaats biedt veilige leeromgeving
Anna-Greet vervuld ook een rol als praktijkopleider, om de studenten die hun eenjarige EHLH-opleiding volgen bij de Amstel Academie en de studenten van Hogeschool Leiden, die hun 20-weken minor stage op de EHLH lopen, te begeleiden. Daarvoor hebben ze kamer 15 omgedoopt tot leerwerkplaats, waar altijd twee studenten zelfstandig de eerste opvang van de patiënten doen waarbij een vaste verpleegkundige de supervisor is en inspringt voor de handelingen waarvoor de studenten nog niet gekwalificeerd zijn. “Tijdens de dagdienst hebben ze een zogenaamde case based discussion, een CBD, waarbij ze een patiëntcasuïstiek bespreken en daarop feedback krijgen”, vertelt Anna-Greet. “Daar moeten ze weer een verslag van inleveren om te reflecteren op hun praktijkervaring. Het is fijn dat ze een grote mate van zelfstandigheid hebben in een veilige leeromgeving die we voor ze hebben gecreëerd.” De EHLH is sinds januari 2023 met de leerwerkplaats begonnen, tot nu toe naar tevredenheid van zowel de praktijkopleiders als de studenten. “Als leercoach heb je op de leerwerkplaats meer tijd voor de studenten, dus dat werkt prettig”, vertelt Anna-Greet.
Aantrekkingskracht ambitieuze verpleegkundigen
De verpleegkundigen van de naastgelegen Cardio Care Unit (CCU) draaien ook diensten op de EHLH. “Dat is prettig”, vindt Mascha, “want daardoor zijn de lijnen bij het overdragen van een hartpatiënt superkort. De afwisseling is het wat Mascha het meest aanspreekt aan het werk op de EHLH. En het team is hecht, maar heel gevarieerd. We merken dat we echt de jonge garde aantrekken omdat veel jonge verpleegkundigen de EHLH zien als opstapje naar de CCU, IC of SEH. Dat het team zo jong en dynamisch is houdt mij fris.”
Spaarne Gasthuis
Amstel Academie
De verpleegkundige vervolgopleiding Eerste Hart Long Hulp Verpleegkundige
De afdeling Eerste hartlonghulp (EHLH) is voor Nederland nog vrij uniek. Maar relatief weinig ziekenhuizen, waaronder Spaarne Gasthuis en het Noordwest ziekenhuis, beschikken over een afdeling als deze. De (volledige) opleiding duurt een jaar en is ook op maat te volgen. Verpleegkundigen die genoeg ervaring op bepaalde vlakken hebben, hoeven niet alle onderdelen te volgen.