Doseringsschema voor MS-medicijn natalizumab kan naar meer dan 6 weken

Gepubliceerd op: Thu Nov 16 08:30:00 CET 2023

Het MS Centrum Amsterdam doet al een aantal jaren onderzoek naar het uitstellen van de behandeling van het MS-middel natalizumab. Inmiddels is bekend dat het uitstellen van de standaard vier naar zes weken net zo effectief is. In een nieuwe publicatie laten Nederlandse onderzoekers van 21 ziekenhuizen zien dat bij een deel van de mensen met MS die natalizumab krijgen de periode tussen de infusen verlengd kan worden tot meer dan zes weken. Resultaten zijn onlangs gepubliceerd in Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

In een editorial commentaar van dit blad staat dat de resultaten van NEXT-MS laten zien dat gepersonaliseerde behandeling met behulp van het meten van de natalizumab concentraties in het bloed goed werkt. De introductie ervan in de klinische praktijk zal de last van de behandeling voor mensen met MS en de zorgkosten verminderen en waarschijnlijk zal ook de veiligheid van de behandeling verbeteren.

Editorial

  1. De NEXT-MS studie
    Natalizumab remt de ontstekingen in de hersenen en ruggenmerg die kenmerkend zijn bij MS. De standaard behandeling was 300 milligram eens per vier weken. Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de gebruikers van natalizumab (85%) nog hoge waarden natalizumab in het bloed heeft na vier weken. In 2020 is de NEXT-MS studie gestart. Tijdens deze studie krijgen mensen met MS die met het middel natalizumab worden behandeld een persoonlijk behandelschema in plaats van het standaard behandelschema. Hierbij wordt op basis van de hoeveelheid medicijn in het bloed gekeken of iemand op het standaard vier-wekenschema blijft, of dat iemand mag verlengen naar meer weken tussen de infusen. Het onderzoek is uitgevoerd in 21 ziekenhuizen in Nederland en er hebben 376 mensen meegedaan aan de studie. Uit de studie blijkt dat behandeling op maat met natalizumab door het meten van de waarden in het bloed even effectief is als de standaard behandeling van elke vier weken. Deze resultaten maken de weg vrij voor verdere implementatie van deze manier van behandelen in de standaard MS-zorg in Nederland. Hierdoor hoeven mensen met MS minder vaak naar het ziekenhuis te komen voor hun behandeling en neemt de kans op bijwerkingen af. Uit een grote internationale studie die in 2022 in The Lancet Neurology is gepubliceerd, blijkt ook dat de werkzaamheid van natalizumab goed blijft bij de uitgestelde behandeling naar elke zes weken.

    Verder verlengen
    Uit de NEXT-MS blijkt dat ongeveer een derde van de deelnemers ook ná zes weken nog hoge waarden natalizumab in het bloed hadden. Deze deelnemers konden het behandelschema nog verder verlengen naar zeven, acht of negen weken tussen de behandelingen. De conclusie is dat mensen met MS die natalizumab gebruiken veilig een behandelschema van iedere zes weken kunnen krijgen en een deel zelfs meer dan zes weken. Dit wordt nog verder onderzocht in de SUPERNEXT studie. Door het uitgesteld geven van de behandeling met natalizumab hoeven mensen met MS minder vaak naar het ziekenhuis te komen voor hun behandeling en neemt de kans op bijwerkingen af.

    Origineel artikel
    Prospective trial of natalizumab personalised extended interval dosing by therapeutic drug monitoring in relapsing-remitting multiple sclerosis (NEXT-MS)
    Alyssa Toorop et al.
    Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, online, november 2023

    De NEXT-MS studie is een samenwerking met Sanquin en werd gefinancierd door Stichting MS Research, de Hersenstichting en Innovatiefonds Zorgverzekeraars. SUPERNEXT studie wordt gefinancierd door Treatmeds.

    De samenwerkende ziekenhuizen
    1.Alrijne ziekenhuis, Leiden
    2.Amphia ziekenhuis, Breda
    3.Amsterdam UMC, Amsterdam.
    4.Canisius Wilhelmina ziekenhuis, Nijmegen
    5.Diakonessenhuis, Utrecht
    6.Elizabeth Tweesteden Ziekenhuis, Tilburg
    7.Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam
    8.Flevoziekenhuis, Almere
    9.Isala, Zwolle
    10.Jeroen Bosch ziekenhuis, Den Bosch
    11.Maasstad Ziekenhuis, Rotterdam
    12.Medisch Centrum Leeuwarden, Leeuwarden
    13.OLVG, Amsterdam
    14.Ommelander ziekenhuis, Scheemda
    15.Reinier de Graaf Ziekenhuis, Delft
    16.Rijnstate, Arnhem
    17.St. Antonius ziekenhuis, Utrecht
    18.Slingeland ziekenhuis, Doetinchem
    19.Spaarne Gasthuis, Haarlem
    20.Wilhelmina Ziekenhuis, Assen
    21.Ziekenhuisgroep Twente

Gepubliceerd op: Thu Nov 16 08:30:00 CET 2023