De eerste online VU Bachelordag ooit: een impressie
Thuis achter je laptop oriënteren op je studiekeuze, ruim 1400 studiekiezers namen vrijdag 30 en zaterdag 31 oktober een kijkje in de virtuele geneeskunde-room van de eerste online VU Bachelordagen ooit. En een succes werd het, bewijzen de drukbezochte live-chat (1117 berichten) en de gemiddelde tijd (22 minuten) dat studiekiezers bij geneeskunde waren.
Een team van ruim twintig geneeskundevoorlichters, stafmedewerkers selectie, eventmanagers en een communicatiemedewerker zit vrijdagmiddag klaar voor de chat. Meteen om 15.30 uur ziet Joy Herstel, derdejaars geneeskundestudent en moderator de vragen volop binnenstromen. Joy: “Ik probeerde zo snel mogelijk via onze Zoom-call alle vragen van studiekiezers te verdelen onder onze voorlichters zodat zij een 1-op-1 gesprek konden beginnen. Zodra de rust weer was teruggekeerd, konden we ook op eigen initiatief studiekiezers gaan benaderen om enthousiast te vertellen over de studie!”
Nieuwe generatie
Op het platform konden studiekiezers een patiëntcollege en video’s over de opleiding en selectieprocedure bekijken, maar ook achter-de-schermen vlogs en blogs van geneeskundestudenten en artsen. Masterstudent en geneeskundevoorlichter Sophie Voorhuijzen: “Nu ik in de wachttijd zit voor mijn coschappen vind ik het superleuk om mij nog actief bezig te houden met mijn opleiding, onder andere door het voorlichten van een nieuwe generatie studenten! Dankzij de persoonlijke chatfunctie op het platform was het voor alle bezoekers goed mogelijk om al hun vragen te stellen. We hebben iedereen uitgebreid kunnen helpen, en ik hoop velen over een jaartje ook ‘in het echt’ te mogen ontmoeten!”
Laagdrempeliger
Het houden van een online open dag heeft, vergeleken met een fysieke open dag ook nog andere voordelen. Het is voor aankomend studenten veel laagdrempeliger om zich op te geven en ook worden er sneller en makkelijker vragen gesteld. Naast vragen over de selectieprocedure kwamen allerhande onderwerpen voorbij: van buitenland en stages tot wonen en toekomst. De live-chat sloot zaterdagmiddag, maar alle opleidingsinformatie blijft de rest van het jaar gewoon beschikbaar. En dat wordt gewaardeerd, zo meldt een studiekiezer in de chat: “Ik ga die filmpjes ook zeker nog een keer later terugkijken want vind ze erg informatief. Dankjewel!”