CARIBHA - De basis voor meer gezamenlijk opleiden
Al ruim tien jaar werkt VUmc Academie nauw samen met Caribische eilanden Aruba en Bonaire. Sinds dit jaar is de samenwerking uitgebreid met een digitaal platform en het scholingsprogramma Caribbean Health Academy (CARIBHA). Via CARIBHA start de opleiding Basis Acute Zorg de komende maanden voor meerdere groepen, nadat eerder al digitaal taakgericht onderwijs via het platform plaatsvond. Dit gebeurt op verzoek en met ondersteuning van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Projectmanager Mariëtte Diderich en opleider Annette de Jong vertellen over hun ervaringen met het scholingsprogramma binnen én buiten Nederland.
Het scholingsprogramma bestaat uit twee delen: taakgerichte opleidingen via het digitaal platform en de Basisopleiding Acute Zorg (BAZ). De taakgerichte opleidingen zijn bedoeld als lichte bijscholing voor het flexibel inzetbaar maken van verpleegkundigen in de Covid-zorg. De BAZ is een opleiding inclusief voorbereidend traject, waarmee een grondige basis wordt gelegd voor een functie in de acute zorg. Mariëtte vertelt: “Met de BAZ leg je een grondige basis voor duurzame inzet van verpleegkundigen in de acute zorg. Op de Cariben was al langer behoefte aan een bredere opleiding van medewerkers in de acute zorg. Door Covid kreeg die behoefte ineens extra urgentie.”
Echt een wisselwerking
Tijdens het afgelopen najaar bleek het effect van de coronacrisis op de Cariben gevaarlijk groot te worden. Reden voor het ministerie om VUmc Academie te benaderen. “Aangezien we al veel langer samenwerken met de Cariben en konden voortbouwen op onze eigen opleiding, konden we snel aan de slag. In november kregen we de opdracht om het scholingsprogramma op te zetten en in februari zijn we gestart,” licht Mariëtte toe. Niet al het onderwijs is digitaal: op de eilanden zijn opleiders aanwezig die het praktijkgedeelte op zich nemen. “Dat maakt het onderwijs echt een wisselwerking.”
Veel animo
Een groep van bijna 30 studenten is pas geleden gestart met het voorbereidende BAZ-traject. Zo’n dertig studenten uit Aruba en Curaçao werken de komende maanden samen aan hun opleiding. “Hoewel de zorg op de eilanden iets kleinschaliger is, werkt het principe exact hetzelfde,” vertelt Annette. “De studenten krijgen daarom precies dezelfde opleiding aangeboden als in Nederland.” Het BAZ-traject wordt meerdere malen aangeboden binnen CARIBHA. Bonaire was al gestart met een BAZ-traject en Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius volgen binnenkort. Studenten afkomstig van deze eilanden kunnen de Engelstalige opleiding volgen.
Netwerk van ons allemaal
Ook de samenwerking onderling tussen de eilanden is als gevolg van de coronacrisis qua onderwijs verbeterd. De positie van de ziekenhuizen ligt daar net iets anders dan hier. Waar we in Nederland makkelijker kunnen schuiven tussen ziekenhuizen en zorginstellingen, is de zorg op de verschillende eilanden geografisch gescheiden. Een goede samenwerking is daarom essentieel. “Met het CARIBHA-platform ligt een mooie basis voor de toekomst”, vertelt Mariëtte. “We zien dit echt als een netwerk dat van ons allemaal is. Ik hoop dat het de basis vormt voor nog veel meer gezamenlijk onderwijs.”