Betere MS-zorg door voorspellen van de overgang naar progressieve MS

Gepubliceerd op: Thu Jul 18 09:45:00 CEST 2024

Onderzoeker Tom Fuchs heeft samen met collega’s een hulpmiddel, de DAAE-score, ontwikkeld waarmee artsen het risico op de overgang van relapsing-remitting (RRMS) naar secundaire progressieve (SPMS) kunnen inschatten. Dit hulpmiddel verbetert de gepersonaliseerde behandeling van mensen met MS, omdat beter bepaald kan worden wanneer een behandeling gestopt of gestart moet worden en of revalidatie nodig is. Het hulpmiddel is getest in meer dan twintig landen. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het blad MS & Related Disorders.

Omdat de overgang naar secundaire progressieve MS (SPMS) gepaard gaat met een slechtere prognose, is het belangrijk om deze verandering te voorspellen. SPMS heeft grote gevolgen op het dagelijks leven van patiënten en mensen in hun omgeving. In de afgelopen jaren zijn er meer dan zestig onderzoeken gepubliceerd om de overgang van RRMS naar SPMS te identificeren. Gegevens van deze onderzoeken zijn verzameld om een ​​bruikbaar klinisch voorspellend instrument te maken.

De DAAE-score
Met dit nieuw klinisch hulpmiddel, de DAAE-score, kan het risico op de overgang naar SPMS in de komende vijf jaar voorspeld worden. Artsen voeren klinische informatie over de patiënt in, zoals ziekteduur, leeftijd en EDSS. Vervolgens wordt er een DAAE-score gegeven van 0 tot 12. Vervolgens wordt deze score gebruikt om de risicogroep en het risico op verslechtering te bepalen (bijvoorbeeld laag risico, 8,2% risico over vijf jaar). De DAAE-score maakt gesprekken tussen patiënten en hun artsen mogelijk over hun zorgdoelen. Wat wil de patiënt kunnen blijven doen en welk zorgpad past bij het risico, de wensen en de mogelijkheden.

< DAAE App voor smartphones

Van review tot hulpmiddel
Tom Fuchs heeft in eerste instantie een systematische review gedaan van de eerdere onderzoeken om erachter te komen wat de overgang naar SPMS voorspelt. Vervolgens heeft hij geavanceerde statistische technieken gebruikt om op basis van deze informatie een voorspellend model te ontwikkelen. Ten slotte is het voorspellende model aangepast tot een klinisch hulpmiddel dat kan worden gebruikt met informatie die beschikbaar is in de kliniek. Het hulpmiddel is in meer dan twintig landen getest en wordt door de artsen zeer gewaardeerd. Om de DAAE-score beschikbaar te maken voor artsen en patiënten, is er een gratis online app en een papieren-versie ontwikkeld.

Vervolg
De volgende stap is het verder ontwikkelen van de DAAE-score, zodat deze ook rekening houdt met de soorten medicijnen en wat er gebeurt op MRI van de hersenen en de wervelkolom.

Link naar de DAAE-score online app en papierenversie: https://bit.ly/466yozW

Het onderzoek is gefinancierd van een ECTRIMS postdoctoral research fellowship van Tom Fuchs

Gepubliceerd op: Thu Jul 18 09:45:00 CEST 2024