App #zouikwatzeggen
Grensoverschrijdend gedrag melden en bespreekbaar maken
Grapjes maken over patiënten, een student stelselmatig negeren, te dicht bij iemand gaan staan, seksueel getinte opmerkingen maken... geneeskundestudenten en opleiders komen op allerlei manieren in aanraking met grensoverschrijdend gedrag. Maar het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag blijft sterk achter bij de realiteit. Een belangrijke reden hiervoor is dat studenten en medewerkers niet weten waar ze moeten melden en of de melding consequenties heeft voor hun opleiding of loopbaan. Dat moet veranderen.
De geneeskundeopleiding van de Faculteit der Geneeskunde VU wil voor een veilige studieomgeving staan. Veiligheid ontstaat niet door voorschriften, maar vanuit dialoog: je eigen grenzen en die van andere leren kennen en respecteren. Amsterdam UMC lanceert daarom de app #zouikwatzeggen? om grensoverschrijdend gedrag te kunnen melden en bespreekbaar te maken.
De app maakt deel uit van de in 2019 gestarte gelijknamige campagne en bevat tips die zijn ontwikkeld door een team van medisch psychologen. Studenten, docenten en begeleiders kunnen de app gebruiken als ze te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag, maar ook als ze in vertrouwen wordt genomen of als ze zelf aangesproken worden. Christa Boer is vice-decaan onderwijs van de Faculteit der Geneeskunde VU, onderdeel van Amsterdam UMC en initiatiefnemer: “Onze studenten worden straks onderdeel van een wereld waar op het gebied van persoonlijke veiligheid nog veel te winnen is. We kunnen zeggen dat het daar anders moet, óf we kunnen artsen opleiden die het verschil maken.”
De app bevat ook een meldknop. Je kunt daarmee makkelijk en laagdrempelig in contact komen met ambassadeurs van de campagne, studieadviseurs, de vice-decaan zelf en het team sociale veiligheid van de VU. Boer: “Je gebruikt de app #zouikwatzeggen geheel anoniem. Dus als je zoekt naar tips en tricks zodat je grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar kunt maken, worden je persoonlijke gegevens niet opgeslagen. Wel kijken we als organisatie anoniem naar het gebruik van de app. Daarmee kunnen we de app verbeteren. Maar we kunnen ook gegevens gebruiken om andere zaken die grensoverschrijdend gedrag aangaan verbeteren. Denk hierbij aan het beter laten aansluiten van de trainingen op de behoeften.” Als je via de app contact zoekt met een medewerker van het team sociale veiligheid of een van de studieadviseurs, kan je aangeven dat je anoniem wil blijven. Je gegevens worden dan niet gebruikt.
De app is openbaar en voor iedereen gratis te downloaden in de appstores:
Google Playstore:
https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.frismedia.zouikwatzeggen&gl=NL
Apple Appstore:
https://apps.apple.com/us/app/zou-ik-wat-zeggen/id1547613701