Amsterdam UMC Academie: gebundelde kracht in professionele doorontwikkeling
Het opleidingsinstituut van Amsterdam UMC is in april verdergegaan onder de naam Amsterdam UMC Academie. Hierin bundelden het scholingsaanbod van Bij- en nascholing AMC en VUmc Academie hun krachten. Het resultaat: een opleidingsinstituut dat zorgmedewerkers binnen en buiten Amsterdam UMC een ontwikkelpad biedt voor vakinhoudelijke en persoonlijke doorontwikkeling. Wim Polderman, directeur Amsterdam UMC Academie en Amstel Academie, vertelt wat deze fusie inhoudt en oplevert.
Wim Polderman: “In juni 2018 zijn de academische ziekenhuizen AMC en VUmc bestuurlijk samengevoegd. Ze zijn verdergegaan onder de naam Amsterdam UMC. Met ingang van 2024 was ook de juridische fusie een feit. Bij een fusie van twee academische ziekenhuizen moet je niet alleen de afdelingen Zorg en Onderzoek onder één vlag brengen, maar ook de afdeling Opleiden en ontwikkelen. Zo zijn eerst de studies geneeskunde VU en UvA gereorganiseerd en de medisch specialistische vervolgopleidingen en de Doctoral School voor promovendi. Ook de Amstel Academie, voor gespecialiseerd verpleegkundigen en medisch ondersteunende medewerkers, werd gereorganiseerd. Als laatste hebben we de professionele doorontwikkeling van AMC en VUmc Academie samengevoegd. Hiermee ontstond een nieuw instituut en daar hoort een nieuwe naam bij. Hoe logisch is de nieuwe naam: Amsterdam UMC Academie.”
“Een passend onderwijsaanbod bij elke vraag uit de zorg”
Nieuwe aanpak
Door de fusie van de beide ziekenhuizen zijn sommige medewerkers van werkplek veranderd. Ze werken voortaan op de andere locatie, op beide locaties of gaan dat nog doen. In de eerste helft van dit jaar hebben de medewerkers hun definitieve plek gekregen. “Dit betekende dat mensen gingen samenwerken in nieuwe teams. Dat kan in het begin lastig zijn; iedereen is immers gewend dingen op de eigen manier te doen. Als opleidingsinstituut begeleiden we de teams goed bij het overbruggen van die verschillen. Niet via een AMC- of VUmc-aanpak maar met een nieuwe Amsterdam UMC-aanpak. Dat is een ingewikkelde klus, die misschien wel anderhalf jaar in beslag gaat nemen. Je moet namelijk goed weten waar je medewerkers precies naartoe begeleidt. Wat is de strategie van de nieuwe organisatie? Hoe breng je die in het DNA van de medewerkers? Daarnaast moeten we de financiering van trainingen, het leermanagementsysteem en het aanbod van e-learning samenvoegen. Ook dat is niet eenvoudig, want er zijn op die punten grote verschillen tussen de opleidingen van AMC en VUmc.”
Prachtig ontwikkelpad
Hoewel er dus nog werk aan de winkel is, heeft Polderman alle vertrouwen in het eindresultaat. “Met de fusie hebben we de kennis en ervaring van twee academische ziekenhuizen gebundeld. Daarmee heeft Amsterdam UMC Academie enorm veel expertise in huis. We kunnen zorgprofessionals een prachtig ontwikkelpad bieden voor vakinhoudelijke en persoonlijke doorontwikkeling. Onze opleidingen, cursussen, trainingen en workshops zijn er voor alle zorgmedewerkers: artsen, verpleegkundigen en ander zorgpersoneel, docenten, opleiders en werkbegeleiders in het zorgonderwijs en managers en administrateurs in de zorg.”
Carrièrekansen
“Met het aanbod van Amsterdam UMC Academie kunnen medewerkers van Amsterdam UMC altijd blijven groeien en volgende stappen maken. Er zijn heel veel carrièrekansen, die het werkplezier ten goede komen. Ben je bijvoorbeeld verpleegkundige bij Amsterdam UMC, dan heb je legio mogelijkheden om jezelf bekwaam en bevoegd te houden op basis van je wensen en de actualiteit.”
Ook voor andere zorginstellingen
Wat geldt voor de medewerkers van Amsterdam UMC, geldt ook voor zorgprofessionals van andere zorginstellingen. Het aanbod van Amsterdam UMC Academie is er namelijk ook voor hen. “In een groot academisch ziekenhuis als het onze wordt veel onderzocht en ontwikkeld”, zegt Polderman. “Die kennis dragen we in de regio en zelfs daarbuiten uit. We noemen dat de ‘valorisatie’ van onze kennis. Op die manier willen we bijdragen aan betere patiëntenzorg in het algemeen. Onze opleiders kennen de zorg van binnenuit en zijn speciaal opgeleid tot docent in de zorg. Dankzij hen blijft de kwaliteit van zorgmedewerkers – en daarmee van de patiëntenzorg – steeds verder stijgen.”
Samenwerkingen
De valorisatie van kennis leidt ook tot samenwerkingen. Zo verzorgt Amsterdam UMC Academie opleidingstrajecten in samenwerking met ZonMw, VWS, de MFVU (Medische Faculteitsvereniging Vrije Universiteit), V&VN, KWF en O2PZ (Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg). Een voorbeeld van zo’n samenwerking is het scholingsprogramma Caribbean Health Academy (CARIBHA). “Dit hebben we in opdracht en met financiering van het ministerie van VWS opgezet”, vertelt Polderman. “Via dit programma verzorgen we onder andere de opleiding Basis Acute Zorg voor verpleegkundigen op Aruba, Curaçao, Bonaire, St. Maarten en St. Eustatius. Dat doen we samen met de ziekenhuizen op de eilanden die zich verenigd hebben in de DCHA: de Dutch Caribbean Hospital Alliance.”
Kunstmatige intelligentie in de zorg
“Het werk van verpleegkundigen en artsen gaat ingrijpend veranderen”, blikt Polderman vooruit. “Patiënten worden ouder, hun zorgvraag wordt complexer en het personeelstekort neemt verder toe. We zien steeds meer diversiteit onder patiënten: in opleiding, cultuur, geloof en inkomen. Verder gaat technologie, en vooral kunstmatige intelligentie, een heel grote rol spelen in de zorg. Al die veranderingen vragen om continue ontwikkeling van zorgmedewerkers. Amsterdam UMC Academie zorgt voor een passend onderwijsaanbod bij elke vraag uit de zorg. Ook als dat – zoals in het geval van kunstmatige intelligentie – een hele uitdaging is. Met de beste opleidingen dragen we, nu en in de toekomst, bij aan optimale patiëntenzorg.”
Amsterdam UMC Academie versus Amstel Academie
Hoe verhouden de twee academies zich? Polderman: “Amsterdam UMC Academie en de Amstel Academie zullen naast elkaar opereren. Waar Amsterdam UMC Academie staat voor leren en ontwikkelen van medewerkers in de zorg, staat Amstel Academie voor onderwijs en opleiden van verpleegkundestudenten hbo-V/mbo-V op de werkplek én voor alle opleidingen in het kader van de CZO-geaccrediteerde Verpleegkundige Vervolgopleidingen en Medisch Ondersteunende Opleidingen.” Wim Polderman vat het samen: “Met elkaar hebben we het mooiste en compleetste aanbod van zorgonderwijs en opleiden van Nederland.”
Amsterdam UMC Academie
Amsterdam UMC Academie is het opleidingsinstituut van Amsterdam UMC voor professionele doorontwikkeling, voor iedereen die werkt in zorg en welzijn bij Amsterdam UMC of een andere zorginstelling. Amsterdam UMC Academie biedt een diversiteit aan opleidingstrajecten, cursussen, trainingen en workshops. Zo kunnen zorgprofessionals meegroeien met alle veranderingen. Meer informatie over opleidingen, trainingen, cursussen, samenwerkingen en innovaties? Kijk op de website, lees de magazines of kijk op Berichten van Amsterdam UMC Academie.