Afstuderen tijdens een pandemie

Gepubliceerd op: Wed Mar 17 14:45:00 CET 2021

Online lessen, digitaal afstuderen en deels dichte Ok’s. Zo zag het laatste jaar van de in service opleidingen tot operatieassistent en anesthesiemedewerker eruit. Lara, Dóra en Roos kunnen er over meepraten hoe het is om af te studeren tijdens de coronacrisis.

Op 18 februari j.l. ontvingen 31 studenten van de opleiding tot anestesiemedewerker of operatieassistent hun diploma.

De studenten van de inservice opleidingen van de Amstel Academie gingen gelukkig nét het laatste jaar van hun studie in toen half maart 2020 de eerste lockdown een feit was. Ok’s werden gesloten en onderwijs moest snel worden omgeschakeld naar de online variant. De driejarige opleidingen tot anesthesiemedewerker of operatieassistent tellen zes lesblokken, die bestaan uit een paar maanden praktijk afgewisseld met enkele weken theorie.

Geen ideale situatie maar je past je aan

Vlak voor de start van zo’n nieuwe lesperiode barstte de crisis los. Lara Dell’Anna (28 jaar): “Dat kwam zo plotseling, dat deze theorieleerperiode een beetje in het water viel. Gelukkig hebben we dat kunnen inhalen en heeft de Amstel Academie het online onderwijs goed opgezet.” Ondanks dat het online onderwijs prima liep, vond Lara het wel een saaie periode. “Ik miste mijn klasgenoten, dat zijn toch mijn vriendinnen geworden en geen online sessie kan tegen het contact in het klaslokaal op.”
Dat ervaarden Dóra Zsiros (30 jaar) en Rosemarie Julie (Roos) van Braam (27 jaar) ook. Dóra: “Mijn complimenten aan de Amstel Academie voor het snelle omschakelen. Natuurlijk is het geen ideale situatie, maar je doet het niet alleen, iedereen past zich aan. Normaal heb ik een actieve leerstijl, maar online les is nou eenmaal verre van interactief, dus dat was even aanpassen.”

OK's geminimaliseerd en vooral veel nachtdiensten draaien

Roos had gelukkig net een theoretische periode afgesloten toen de lockdown startte, dus zij hoopte door te kunnen gaan met haar praktijkervaring op de OK in het Spaarne Gasthuis. “De OK’s werden geminimaliseerd. Omdat ik in mijn laatste jaar zat, mocht ik wel blijven werken. Alleen toen kreeg ik zelf corona en zat ik 14 dagen in quarantaine. Daarna liep de druk op de zorg op en gingen alleen de spoedoperaties nog door. In totaal heb ik zes weken niet op de OK gewerkt daardoor.” Om zich toch nuttig te maken sprong Roos bij op de IC. “Ik heb vooral veel nachtdiensten gedraaid. We hadden een heel team van de anesthesie die op de IC werd ingezet.”

Rosemarie Julie (Roos) van Braam
student anesthesie medewerker
lesdag Geriatrie- verouderingspak
november 2019

Handen uit de mouwen en jagen op leermomenten

Ook bij Lara in OLVG West gingen de OK’s dicht en ook zij stak de handen uit haar mouwen als buitenomloop op de IC. Alleen bij Dóra in Amsterdam UMC, locatie AMC, bleven de OK’s open. “Mijn werkgever heeft er veel moeite in gestoken om de continuïteit van mijn opleiding te waarborgen.” Gelukkig bleven de OK’s tijdens de tweede golf wel grotendeels open. Toch moesten alle drie de studenten moeite doen om aan hun praktijkleerdoelen te komen. Lara: “Veel heup- en knieprotheses werden uitbesteed. Daarom moest ik echt goed mijn leermomenten uitkiezen en in overleg met mijn praktijkopleider kijken of ik soms bij een ander OK-programma kon meedraaien om toch deze ervaring op te doen.” Ook Dóra en Roos vonden dat een uitdaging: “Je wilt toch de continuïteit van je opleiding waarborgen en voldoende praktijkuren maken. Je moest echt jagen op je leermomenten.”

Diplomauitreiking zonder zonder famile & vrienden

Afstuderen is normaal een feestelijke gebeurtenis die gevierd wordt met familie en vrienden. Op 18 februari studeerden 31 studenten af, waaronder ook Lara, Dóra en Roos. Vanwege de strenge lockdown was er geen familie bij, en al helemaal geen borrel of feest na afloop. Lara’s afstuderen was volledig digitaal, waarbij ook familie en vrienden konden inloggen.

“Alles wat je het liefst samen doet, staat op pauze. En dat voel je op bijzondere momenten als deze.”

Dóra en Roos mochten in een zaaltje met vijf anderen hun afstudeerpitch houden, met vrienden en familie op de achtergrond via een online verbinding. Dóra: “Alles wat je het liefst samen doet, staat op pauze. En dat voel je op bijzondere momenten als deze.” Lara: “Ondanks dat alles online was, gaf het me nog wel een speciaal gevoel.” Roos gaat het gemiste afstudeerfeest in ieder geval ruimschoots inhalen zodra de maatregelen het toelaten. “Dan wordt het één groot feest!.”

tekst: Eva Cornet
afbeelding: Geert Verweij, opleider
& Anjuli

Gepubliceerd op: Wed Mar 17 14:45:00 CET 2021