Advies medicamenteuze behandeling van covid-19 bij MS-patiënten zonder antistoffen tegen corona

Gepubliceerd op: Wed Jan 26 12:51:00 CET 2022

Eind vorig jaar zijn monoklonale antilichamen beschikbaar gekomen die effectief zijn in de behandeling van de toen meest voorkomende variant van covid-19. Inmiddels is de omikronvariant verreweg het meest voorkomend. Helaas lijkt omikron minder goed behandelbaar met de nu beschikbare antilichamen. Wij raden u aan contact op te nemen met uw neuroloog als u een covid-19 besmetting hebt opgelopen, terwijl u door een MS-behandeling (waarschijnlijk) geen antistoffen tegen het coronavirus hebt en u tot de risicogroep behoort om ernstig covid-19 te krijgen.

Advies december 2021 alweer achterhaald

In december 2021 schreven wij dat een selecte groep MS-patiënten binnen zeven dagen na de diagnose covid-19 behandeld kon worden met een combinatie van de monoklonale antilichamen casirivimab en imdevimab om de kans op een ernstig verloop van covid-19 te verkleinen. Inmiddels zijn er sterke aanwijzingen dat de combinatie van monoklonale antilichamen casirivimab en imdevimab minder effectief is bij de inmiddels meest voorkomende omikronvariant.

Sotrovimab

Er komt eind januari een nieuw monoklonaal antilichaam beschikbaar, sotrovimab, dat effectief is bij covid-19 en in het laboratorium ook tegen de omikronvariant, maar er zijn nog geen resultaten gepubliceerd van studies bij mensen die besmet zijn met de omikronvariant.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat mensen minder ziek worden als zij besmet zijn door de omikronvariant. Daarom is het nog maar de vraag of behandeling met sotrovimab vaak nodig zal zijn. Als dit al het geval is, zal dit gaan om mensen met MS, met bewezen en kort bestaande covid-19 die geen antistoffen hebben tegen het coronavirus tijdens of kort voor de huidige infectie. Dit zijn doorgaans mensen met MS die B-cel therapie (ocrelizumab, ofatumumab, rituximab) of S1P therapie (fingolimod, siponimod, ozanimod) krijgen. Daarnaast moet er sprake zijn van risicofactoren op een ernstig beloop van covid-19. Deze risicofactoren zijn onder andere: leeftijd ouder dan 50 jaar, overgewicht en hartproblemen.

Advies

De hele situatie is ingewikkeld en verandert bovendien bijna wekelijks. Daarom raden we u aan contact op te nemen met uw neuroloog, mocht u een covid-19 besmetting hebben opgelopen, geen antistoffen hebben tegen het coronavirus en voldoen aan bovenstaande risicofactoren voor een ernstig beloop van covid-19. In overleg met uw neuroloog kan besloten worden wat in uw situatie de beste behandeling is.

Meer informatie over corona en MS vindt u via: www.vumc.nl/msencorona

Gepubliceerd op: Wed Jan 26 12:51:00 CET 2022