1500 zorgprofessionals opgeleid in de acute zorg op de Cariben

Gepubliceerd op: Fri Jul 12 11:16:00 CEST 2024

In de afgelopen 3 jaar zijn op de Cariben 1500 zorgprofessionals met medewerking van Amsterdam UMC Academie bijgeschoold in de acute zorg. Op 24 en 25 juni is dit gevierd met de opleiders van de ziekenhuizen in dit gebied. Dit unieke project is tot stand gekomen door samenwerking tussen de Dutch Caribbean Hospital Alliance (DCHA), Amsterdam UMC Academie, en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Daarnaast hebben de ziekenhuisopleiders plannen geformuleerd om de samenwerking en het opleiden een duurzaam karakter te geven.

Binnen het Scholingsprogramma Caribbean Health Academy (CARIBHA) zijn sinds 2021 bijna 1500 zorgprofessionals, zowel verzorgenden als verpleegkundigen, bijgeschoold in de acute zorg. Door het scholingsprogramma kunnen de eilanden adequaat inspringen op acute zorgsituaties, zoals tijdens een pandemie. Het programma betreft een breed pakket van taakgerichte scholingen specifiek gericht op Covidzorg, de Basis Opleiding Acute Zorg (BAZ), klinisch redeneren, en de vervolgopleidingen tot SEH-, IC-, CCU-verpleegkundige, diabetesverpleegkundige en anesthesiemedewerker.

Impuls aan kwaliteit van zorg
Op verzoek van het Ministerie van VWS werd het CARIBHA-programma geïnitieerd tijdens de Covidpandemie en gefinancierd met een subsidie van ruim 2 miljoen euro. Middels nauwe samenwerking tussen de ziekenhuizen op Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Eustatius, Sint-Maarten en Saba en Amsterdam UMC Academie is een enorme impuls gegeven aan de kwaliteit van zorg in de Caribische regio en aan de professionele ontwikkeling en inzetbaarheid van de zorgverleners.

Viering
Tijdens de bijeenkomst op 24 en 25 juni gaven verschillende opleiders presentaties over onderwijsontwikkelingen op de eigen eilanden, verzorgde Amsterdam UMC Academie evaluatie- en inspiratiesessies, en leidde het Horacio Oduber Hospital (HOH) een strategie- en visieworkshop om plannen voor de toekomst te maken. Het geheel werd afgesloten met een viering waarbij de belofte is uitgesproken om de succesvolle samenwerking voort te zetten.

Feiten op een rij

  • Opdracht VWS: november 2020
  • Start CARIBHA taakgerichte scholingen/lancering CARIBHA digitaal platform: maart 2021
  • Totaal aantal deelnemers bijscholingen en vervolgopleidingen: 1500 deelnemers
  • Deelnemende eilanden: Aruba, Bonaire, Curaçao, St. Maarten, St. Eustatius, Saba
  • Opleidingen: taakgerichte scholingen, de Basis Opleiding Acute Zorg (BAZ), klinisch redeneren, en de vervolgopleidingen tot SEH-, IC-, CCU-verpleegkundige, diabetesverpleegkundige en anesthesiemedewerker
  • Onderwijsaanbieder: Amsterdam UMC Academie i.s.m. lokale praktijkopleiders
  • Subsidie: Verstrekt door het Ministerie van VWS, 2 miljoen euro

Gepubliceerd op: Fri Jul 12 11:16:00 CEST 2024