Leer jezelf en vervolgens je collega's (zoals BHV'ers, politieagenten, brandweerlieden) of burgers hoe je levensbedreigend bloedverlies snel en effectief kunt stelpen. Snelle eerste hulp ter plaatse door omstanders en niet-medische hulpverleners kan de overlevingskansen van slachtoffers met ernstig bloedverlies aanzienlijk verhogen.
Word Instructeur Stop de Bloeding – Red een Leven
Jaarlijks overlijden in Nederland 3500 mensen aan de gevolgen van verwondingen, waarvan 40% door verbloeding (NTVG 2017). Bij ongevallen in de privésfeer, bij bedrijven en bij geweldsdelicten treedt regelmatig onnodig veel bloedverlies op. Politie, brandweer of omstanders zijn vaak sneller bij de slachtoffers dan de professionele medische hulpverlening. Hoe meer omstanders en niet-medische hulpverleners weten hoe ze levensbedreigend bloedverlies moeten behandelen, des te beter zijn de slachtoffers af.
Na het behalen van de cursus ontvang je een certificaat via het landelijke leer- en registratieplatform. Dit certificaat is twee jaar geldig vanaf de dagtekening. Voor verlenging volg je de opfriscursus. Via het landelijke leer- en registratiesysteem ontvang je een herinnering als het certificaat dreigt te verlopen. Zorg ervoor dat je juiste e-mailadres in het systeem is opgenomen.
Dit programma is ontwikkeld naar het voorbeeld van de Hartford-consensus, in samenwerking met de Amsterdam UMC Academie en de landelijke onderwijscommissie SDBREL (www.bleedingcontrol.org).
- Herkennen en stoppen van een ernstige bloeding
- Aanleggen van een tourniquet
- Oefenen en aanleggen van hemostatische gazen in een bloedende wond
- Toetsingsvaardigheden
- Hoe geef ik de basiscursus
De basiscursussen die je geeft, meld je vooraf aan via het formulier op de website van Stop de Bloeding – Red een Leven. Medio 2025 zal ook deze cursus en registratie worden opgenomen in het landelijke leer- en registratiesysteem. De Amsterdam UMC Academie behoudt zich het recht voor om na aankondiging de instructeurs tijdens een cursus steekproefsgewijs te bezoeken voor feedback.
Doelgroep/instroomeisen
Je bent in het bezit van een van de volgende kwalificaties:
- Verpleegkundige niveau 4 of 5 en BIG geregistreerd
- Anesthesiemedewerker of operatieassistent
- Arts
- Student geneeskunde (bachelor)
- Diploma ambulancechauffeur van de Academie voor Ambulancezorg
- Geldig certificaat Instructeur Eerste Hulp (bijvoorbeeld van organisaties als Oranje Kruis, Rode Kruis, Medical First Aid en Dan)
- Medic Special Forces
- Medical First Aid
Heb je een andere kwalificatie die hier niet bij staat, neem dan contact op met Lijntje Delis: l.delis@amsterdamumc.nl.
Volg je de instructeurscursus, dan hoef je niet eerst de basiscursus te volgen.
Duur/tijden
Duur: 3 uur
Tijdstip ochtend: 9:00 - 12:00 uur
Tijdstip middag: 13:00 - 16:00 uur
Prijs
€ 150,- voor medewerkers van Amsterdam UMC. Ben je medewerker van locatie AMC? Schrijf je dan in via de knop ‘geen medewerker VUmc’. Kies bij betaling voor ‘stuur mijn werkgever een factuur voor de kosten van de training’. Het bedrag wordt dan verrekend.
€ 155,00 voor niet Amsterdam UMC medewerkers.
Accreditatie
Deze cursus is door de V&VN geaccrediteerd met 3 punten. Voor accreditatie bij het Oranje Kruis stuur je een e-mail naar accreditatie@ehbo.nl. Je krijgt 3 accreditatiepunten in je dossier in PE‐Online. Vermeld hierbij je EHBO-diplomanummer.
Locatie
Amsterdam UMC Academie
Medische Faculteit
Van der Boechorststraat 7
1081 BT Amsterdam
Helpdesk
Voor het melden van problemen en vragen over inschrijven mail je naar: support@vumcacademie.nl.
Voor het melden van problemen met aanmelden en inloggen in het landelijk leer en registratiesysteem mail je naar sdbrel@hippocampustraining.nl.
Algemene voorwaarden
Als je je inschrijft voor deze opleiding, dan ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Amsterdam UMC Academie. Je vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.
Inschrijven
Vanaf nu maken wij gebruik van een landelijk leer- en registratieplatform. Dit betekent dat je je via de inschrijfknop op de landelijke website www.stopdebloedingredeenleven.nl kunt inschrijven voor een instructeurscursus of een opfriscursus.
Meer informatie? Vraag het aan
Lijntje Delis