Als verpleegkundige hebt u in de dagelijkse beroepspraktijk met allerlei zorgsituaties te maken en verschillende reacties van patiënten. Klinisch redeneren is heel belangrijk. Bewust nadenken over waar u mee bezig bent in een zorgsituatie en dat goed uitleggen. In de basismodule hebt u eerste kennis en vaardigheden opgedaan. Tijdens deze module frist u uw parate kennis weer op en maakt u een vakinhoudelijke verdiepingsslag op onder meer de thema’s ademhaling, circulatie, bloedwaardes.
Proactive Nursing: Klinisch Redeneren Gevorderden
Vanuit de vraag ‘hoe gaat het op dit moment met de patiënt?’ heeft Marc Bakker bij VUmc Academie een praktijkmodel ontwikkeld waarmee u in de beroepspraktijk op een eenduidige manier kunt leren redeneren, de “Time out methode”.
Dit praktijkmodel is universeel. Het is toepasbaar door iedere verpleegkundige, in iedere zorgsetting of werkveld van de gezondheidszorg, bij iedere patiënt. Bij de uitgangsvraag ‘hoe gaat het?’ horen drie competenties: observeren, analyseren en communiceren. Bij elke competentie hoort weer een vervolgvraag. Via deze competenties en vervolgvragen start u als vanzelf met het klinisch redeneren.
Voor de prijs kunt u klikken op: Praktisch.
Na het succesvol afronden van deze module voldoet u aan de voorwaarde om te worden toegelaten tot module 3, Time out trainer. Waarin u volledig wordt opgeleid om op uw werkplek het leren van klinisch redeneren voor collega’s te ontwikkelen, te faciliteren en te begeleiden.
De basis voor het klinisch redeneren is uw kennis van de anatomie en fysiologie van de verschillende zorgthema’s, die verpleegkundigen bewaken. Voorbeelden zijn de ademhaling, de circulatie, de bloedwaarden en de urogenitale functies. Aan de hand van casuïstiek uit de dagelijkse beroepspraktijk gaat u uw theoretische kennis opfrissen. U maakt een diagnostische toets. Hieruit blijkt welke kennis u al voldoende beheerst en welke nog aandacht nodig heeft. Op deze wijze kunnen wij deze cursus volledig op maat aanbieden wat aansluit bij uw behoefte.
Nieuw in deze cursus is de leervorm: zelfsturend met de docent als facilitator. Gebruik wordt gemaakt van een steeds uitgebreidere digitale leeromgeving met animaties, flits-colleges, casuïstiek en naslagwerken.
Doelen die wij nastreven zijn:
- U leert het gebruik van methodiek en systematiek van het klinisch redeneren toe te passen. Dit zodat u uw handelen in de dagelijkse praktijk op een professionele manier kunt sturen en verantwoorden;
- U bent in staat om complexe casuïstiek te behandelen en uit te leggen aan startende verpleegkundigen;
- Beheersing van de theorie rondom de zorgthema’s ademhaling, circulatie, zuurstofvoorziening van het hart. Het vierde zorgthema is afhankelijk van het specialisme van uw eigen afdeling.
Doelgroep
Verpleegkundigen en verzorgenden die bekend zijn met de methodiek van het klinisch redeneren of degene die eerst module 1 hebben gevolgd: Basismoule Klinisch Redeneren.
Duur
5 dagen
Data
11 maart
12 maart
8 april
15 april
22 april
Prijs 2025
€ 1.979 voor medewerkers van Amsterdam UMC. Ben je medewerker van locatie AMC? Schrijf je dan in via de knop ‘geen medewerker VUmc’. Kies bij betaling voor ‘stuur mijn werkgever een factuur voor de kosten van de training’. Het bedrag wordt dan verrekend.
€ 2.360 voor niet Amsterdam UMC medewerkers.
De prijs is inclusief al het cursusmateriaal waaronder het boek: Pro Active Nursing: klinische problematiek inzichtelijk en het proactive nursing zakboekje: Klinisch redeneren in praktijk brengen.
Auteur: Marc Bakker
Accreditatie
VUmc Academie is geaccrediteerd door de Accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden
Locatie
VUmc Academie Medische Faculteit Van der Boechorststraat 7 1081 BT Amsterdam
Helpdesk
Heeft u een vraag over inschrijven, aanmelden en inloggen in de leeromgeving? Stuur een e-mail naar: support@vumcacademie.nl.
Algemene voorwaarden
Als u zich inschrijft voor deze opleiding, dan gaat u akkoord met de algemene voorwaarden van VUmc Academie. U vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.
Meer informatie? Vraag het aan
Angelique Bremer - Cornet