Polikliniek verwijzing

Ziek zijn, medisch onderzoek en behandeling kunnen een zware belasting betekenen voor u en uw omgeving. Omgaan met de gevolgen van de ziekte en behandeling doet vaak een sterk beroep op uw aanpassingsvermogen.

Ter ondersteuning van de medische behandeling in het Amsterdam UMC kan het daarom zinvol zijn een medisch psycholoog in te schakelen. Voorbeelden van situaties waarbij een medisch psycholoog ondersteuning kan bieden zijn:

  • Moeite met het hanteren van lichamelijke klachten, zoals pijn of moeheid;
  • Zich erg veel zorgen maken over uw gezondheid of angstig zijn voor een gepland onderzoek of geplande behandeling;
  • Moeilijk de gevolgen van een ziekte kunnen hanteren en hierdoor psychische klachten krijgen zoals onzekerheid of somberheid;
  • Moeilijk negatieve ervaringen met onderzoeken of een behandeling kunnen verwerken.

Intake

Na de verwijzing door de arts wordt u uitgenodigd voor een eerste gesprek op de polikliniek Medische Psychologie. We bespreken dan uw klachten en gaan na waar u hulp bij zou willen hebben. Hiervoor vinden meestal twee gesprekken plaats. Voorafgaand aan de afspraak vragen wij u thuis een aantal vragenlijsten in te vullen. Zo kunnen we een beter beeld vormen van uw klachten en situatie. U krijgt via uw e-mail een link toegestuurd waarmee u online de vragenlijsten in kan vullen.

Bent u verwezen door uw arts naar de neuropsycholoog? Klik hier voor meer informatie over de werkwijze van de Neuropsychologie .

Adviesgesprek en behandeling

In het tweede intake gesprek wordt vastgesteld welke vorm van behandeling of begeleiding voor u het meest geschikt is. Het behandelvoorstel wordt met u besproken. Mocht een behandeling elders passender zijn, dan bieden wij u hulp bij de verwijzing daar naartoe. Het kan ook zijn dat geen behandeling nodig is.
De psycholoog geeft u uitleg over wat de behandeling inhoudt. Uiteindelijk beslist u of u de behandeling wilt. Uw behandelend arts ontvangt ook bericht hierover. De behandeling is kortdurend. Soms zijn er ook begeleidende gesprekken met u en uw naasten. Behandeling kan op locatie of via een beveiligde videoverbinding plaatsvinden.
Na afloop van de behandeling wordt gevraagd of u opnieuw vragenlijsten wilt invullen. Dit om na te gaan of de behandeling geholpen heeft. U wordt dan ook gevraagd hoe tevreden u bent over de zorg die u vanuit de afdeling hebt gekregen.

De psychologen

Alle psychologen zijn BIG-geregistreerd (klinisch psycholoog, gezondheidszorg-psycholoog, en/of psychotherapeut). Er zijn ook gezondheidszorgpsychologen-in-opleiding en basispsychologen werkzaam. Deze werken onder supervisie van één van de stafleden. De psycholoog is onderdeel van het behandelteam binnen het Amsterdam UMC en is hierdoor voldoende op de hoogte van de medische aspecten van uw situatie.

Vertrouwelijkheid, rechten en plichten

De psychologen hebben een beroepsgeheim. De informatie die u aan hen toevertrouwt, de inhoud van de gesprekken en de resultaten van de eventuele onderzoeken worden strikt vertrouwelijk behandeld. Gespreks- en onderzoeksverslagen worden als vertrouwelijk in het elektronisch patiëntendossier opgeslagen. Deze zijn niet door andere behandelaars van het Amsterdam UMC of uw verwijzend arts in te zien. Over de bevindingen en de conclusies wordt mondeling en schriftelijk gerapporteerd aan de verwijzend arts en, voor zover van toepassing, aan andere behandelaars binnen het betrokken behandelteam in het Amsterdam UMC. In principe sturen we uw huisarts een kopie van de brief. Uiteraard gebeurt dit alles in overleg met u en alleen met uw (mondelinge) toestemming. Via MijnDossier heeft u zelf ook inzage in de brieven. Mededelingen aan andere behandelaars of instanties buiten het Amsterdam UMC worden alleen met uw schriftelijke toestemming gedaan.

Via MijnDossier kunt u berichten sturen aan de afdeling Medische psychologie of aan uw psycholoog. Deze berichten worden automatisch opgeslagen in uw dossier en zijn als niet-vertrouwelijk zichtbaar voor het volledige behandelteam.

Naast bovenstaande hanteren wij de algemene regels van het Amsterdam UMC, die zijn beschreven in de brochure ‘Rechten en plichten’ (online hier te vinden: Informatie 'Rechten en plichten' Amsterdam UMC).

Wetenschappelijk onderzoek en onderwijs

Gegevens die tot u herleidbaar zijn, kunnen worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en voor onderwijs, maar alléén indien dit vooraf aan u is gevraagd en u schriftelijk toestemming hiervoor hebt gegeven. Wanneer de gegevens niet te herleiden zijn tot u, dan kunnen deze zonder uw toestemming worden gebruikt; indien u hiertegen bezwaar hebt, dan dient u dit aan uw psycholoog kenbaar te maken.

Klachten en klachtenregeling

Wij horen graag wat u van onze zorg vindt. Probeer, als u een klacht heeft of ontevreden bent, dit eerst te bespreken met uw psycholoog. Het Amsterdam UMC heeft ook een klachtenregeling. Het klachtenbeleid van het Amsterdam UMC staat beschreven in de Klachtenregeling Amsterdam UMC (online hier te vinden: Informatie AMC 'Klachten en claims' of hier Informatie VUmc 'Klachten & claims').