Verpleegkunde MBO-V werken/leren (BBL)

Wil je verpleegkundige worden en al werkend en lerend tegelijk iets voor anderen betekenen? Ben je op zoek naar een dynamische werkomgeving waar je elke dag leert? In deze opleiding maak je in het eerste jaar kennis met de praktijk en ga je vanaf het tweede jaar aan de slag als werknemer.

Online open dag

Doe mee met de webinar over deze opleiding op 11 februari (avond).

De opleiding start jaarlijks in september. De werving voor de opleiding verpleegkunde MBO-V werken/leren (BBL) is op dit moment gesloten.

In het eerste kwartaal van 2021 begint er een nieuwe wervingsronde. Wil je op de hoogte gesteld worden wanneer de vacature voor de opleiding Verpleegkunde MBO-V werken/leren (BBL) wordt geplaatst? Meld je dan via deze link aan voor de vacaturemailing.

Kijk voor meer informatie over de opleiding onder het kopje 'praktisch'.

De mbo-opleiding verpleegkunde duurt 4 jaar. In het eerste jaar ga je naar school en leer je de basis van het vak. Vanaf het tweede jaar ben je werknemer bij Amsterdam UMC, locatie VUmc, en wissel je het werken af met leren. In het werk word je begeleid door een gediplomeerde collega.

Naarmate de opleiding vordert verleen je steeds complexere patiëntenzorg en werk je ook zelfstandiger. Een werkbegeleider en een praktijkopleider ondersteunen je bij dit leerproces in de praktijk. Wekelijks heb je les bij ROC TOP De Klencke waardoor theorie en praktijk elkaar afwisselen.

Zakgeld & salaris
In het eerste jaar ontvang je zakgeld en is het nog mogelijk een bijbaan te hebben. Als je het eerste jaar met goed resultaat afsluit en door gaat met de opleiding, krijg je vanaf het tweede jaar een arbeidsovereenkomst en ontvang je salaris. De opleiding wordt vergoed door het ziekenhuis. Kijk voor meer informatie over inkomsten bij het tabblad Praktisch.

Bij de start van de 4-jarige MBO-V BBL opleiding start je met de theoretische basis. Tijdens dit jaar volg je 3 korte stages op een verpleegafdeling.

In het 2e jaar van de opleiding begin je in de praktijk als student, maar ook als werknemer. Je wisselt in 2e en 3e jaar om de vijf à zes maanden van verpleegafdeling, waardoor je met verschillende patiëntencategorieën te maken krijgt. Je werkt en leert op chirurgische en interne afdelingen, een specialistische afdeling of een polikliniek. Je loopt ook een stage op een andere locatie. Dit kan zijn in de psychiatrie bij GGZ InGeest, een MGZ- stage of een stage in het buitenland. In het 4e jaar kies je zelf een verpleegafdeling om je verder te verdiepen in een bepaalde patiëntencategorie.

Je sluit je opleiding af met een proeve van bekwaamheid.

Arbeidsperspectief
Met een mbo-v diploma verpleegkunde kun je op vele plekken in de zorg aan het werk. Als gediplomeerd verpleegkundige heb je ook diverse mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Je kunt je bijvoorbeeld verder vakinhoudelijk specialiseren, of leidinggevende, praktijkopleider of docent worden.

 • In locatie VUmc zijn diverse afdelingen waarvoor een verpleegkundige vervolgopleiding noodzakelijk is. Denk aan hematologie, intensive care, spoedeisende hulp of oncologie. Door een gespecialiseerde opleiding te volgen verdiep je je in een bepaalde patiëntengroep.
 • Als je je richt op de functie van senior verpleegkundige, combineer je patiëntenzorg met taken ter verbetering van de zorg op een verpleegafdeling.
 • Bij ons werken ook verpleegkundig specialisten; in die functie werk je met grotere zelfstandigheid op een specifiek gebied. We hebben onder andere verpleegkundigen gespecialiseerd in pijnbehandelingen en orgaantransplantaties.
 • Wanneer je de ambitie hebt om door te leren na je BBL opleiding is er de mogelijkheid in VUmc om je HBO verpleegkunde diploma te behalen.

Organisatie
Amsterdam UMC, locatie VUmc, organiseert, samen met ROC TOP de Klencke in Amsterdam, als de "Vakschool voor Verpleegkunde" de mbo-opleiding verpleegkunde (BBL). Locatie ROC TOP is gehuisvest op de locatie De Klencke 4 te Amsterdam en zorgt voor het theoretische deel. Amsterdam UMC, locatie VUmc, zorgt voor het praktische deel van de opleiding. De docenten van ROC TOP en de praktijkopleiders van Amsterdam UMC, locatie VUmc werken daarbij intensief samen. Wij werken binnen de Vakschool ook samen met OLVG West en ROC van Amsterdam.

Startdatum
De opleiding start jaarlijks in september.

Solliciteren en selectie 2021
In het eerste kwartaal van 2021 begint er een nieuwe wervingsronde. Wil je op de hoogte gesteld worden wanneer de vacature voor de opleiding verpleegkunde MBO-V werken/leren (BBL) wordt geplaatst? Meld je dan via deze link aan voor de vacaturemailing.

Hieronder vind je informatie en data over de sollicitatieperiode:
1. De vacature staat open van 15 februari tot en met 14 maart 2021 (week 7, 8, 9 en 10).
2. De gesprekken vinden plaats van 29 maart tot en met 9 april (week 13 en 14, maandag 5 april vervalt i.v.m. Pasen)
3. De groepsopdrachten vinden plaats van 19 tot en met 23 april (week 16)

Leerovereenkomst & Arbeidscontract
Als je aangenomen bent voor de MBO-Verpleegkunde werken en leren (BBL) krijg je voor het eerste jaar een leerovereenkomst. In het eerste jaar betaal je je collegegeld zelf en je boeken worden door Amsterdam UMC, locatie VUmc verstrekt.

Als je na het behalen van je eerste jaar de opleiding vervolgt bij Amsterdam UMC, dan krijg je vanaf het tweede jaar een leerarbeidsovereenkomst en salaris. Je collegegeld wordt vergoed, inclusief dat van het eerste jaar. Het salaris wordt volgens de CAO UMC ingeschaald en hierover kan niet worden onderhandeld.

In het eerste jaar is er een zakgeldregeling van € 450,- per maand. Het salaris in het tweede jaar wordt ingeschaald volgens de leerlingenschaal A in de CAO UMC.

Jaar Salaris (fulltime, 36-urige werkweek*)
2 1705,- bruto per maand
3 1925,- bruto per maand
4 2106,- bruto per maand

* Je krijgt een contract van 32 uur per week.

Het hierboven genoemde salaris is exclusief ORT, 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering, welke je ontvangt vanaf het tweede jaar.

Oriënteren & open dagen

Vanwege Covid 19 zijn er voor de ROCTOP online open dagen. Wij adviseren jullie voor meer informatie op de site van de school te kijken.

Amsterdam UMC, locatie VUmc organiseert een webinar op donderdag 11 februari 2021 (start 19.00 uur).
Tijdens de webinar is gelegenheid tot het stellen van vragen via de chat. De inschrijflink volgt z.s.m.

Toelatingseisen

 • Je bent 17 jaar of ouder bij het starten van de opleiding in september 2021;
 • Je bent in het bezit van minimaal een VMBO-TL diploma, eventueel aangevuld met een MBO diploma verzorgende (VIG) niveau 3 of hoger. Let op: je start opnieuw in het eerste jaar van de BOL/BBL klas;
 • Je spreek- en taalvaardigheden van de Nederlandse taal voldoet aan het niveau van certificaat NT2, staatsprogramma II of vergelijkbaar certificaat NT2 gevolgd aan een ROC;
 • Wanneer je een buitenlands diploma bezit, moet dit diploma gewaardeerd zijn en aan de minimale vooropleidingseisen voldoen. Dit dien je te hebben gedaan voor je sollicitatie;
 • Je hebt duidelijk voor ogen waarom je de opleiding tot verpleegkundige wilt volgen en bent gemotiveerd;
 • Je bent betrokken, zorgvuldig en begripvol;
 • Je vindt het belangrijk jezelf doorlopend te blijven ontwikkelen.

Er is geen mogelijkheid om in te stromen vanuit een BOL opleiding en wij bieden geen verkort opleidingstraject aan.

Algemene voorwaarden

Als je je inschrijft voor deze opleiding, ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Amstel Academie. Je vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.

Meer informatie? Vraag het aan

Lieke Stoelers
(Recruitment adviseur HR)