Het mentoraat maakt onderdeel uit van het programmatisch toetsen in de master Geneeskunde VU. Bij programmatisch toetsen kijken we longitudinaal naar de competentieontwikkeling van de studenten. Als mentor speel je een belangrijke rol in deze longitudinale begeleiding van de coassistent. Deze training bereidt je voor op deze functie.
Training voor mentoren - Opleiding Geneeskunde VU
Het mentoraat maakt onderdeel uit van het programmatisch toetsen in de master Geneeskunde VU. Bij programmatisch toetsen kijken we longitudinaal naar de competentieontwikkeling van de studenten. Dat betekent dat naast het disciplinegebonden feedback tijdens de coschappen, ook feedback op het functioneren over een langere periode plaatsvindt.
Door een programmatisch toetsprogramma te implementeren verschuiven we de focus, meer dan voorheen, naar de groei en ontwikkeling van de coassistent zowel in de discipline als over een langere periode in het jaar. Niet iedereen leert alles in hetzelfde tempo of op dezelfde manier. Programmatisch toetsen sluit hier meer bij aan. Als mentor speel je een belangrijke rol in deze longitudinale begeleiding van de coassistent.
Ben je nog niet aangemeld als mentor en lijkt het je leuk om deze functie te vervullen? Op deze pagina vind je meer informatie over de functie van mentor. Je kunt je interesse voor deze functie kenbaar maken via mentoraat.vu@amsterdamumc.nl.
Mentoren voor VU-coassistenten volgen een training bestaande uit 3 onderdelen:
- Een half uur inwerkmoment voor aanvang mentoraat (online)
- Mentortraining van 2 uur (soort intervisiebijeenkomst) nadat een aantal mentorgesprekken is gevoerd (online of fysiek)
- Training in een-op-eengespreksvoering (circa 2 uur, online of fysiek) *
NB. De mentortraining en workshop(s) over een-op-eengesprekstechnieken zijn door de ABAN (Accreditatie Bureau Algemene Nascholing) geaccrediteerd
*Je krijgt vrijstelling voor de training in een-op-eengespreksvoering wanneer een van de volgende onderdelen op jou van toepassing is
- Je bent in het bezit van een BKO (Basiskwalificatie Onderwijs)
- Je hebt een Teach the Teacher gevolgd
- Je hebt een van de volgende twee workshops gevolgd:
- Motiverende gespreksvoering
- Help! wat moet ik nu tegen de student zeggen?
In overleg kan ook vrijstelling gegeven worden op basis van andere trainingen. Mail naar: docentprofessionalisering.vu@amsterdamumc.nl. Gedurende het jaar biedt Docentprofessionalisering diverse workshops aan voor een-op-eengespreksvoering, zoals de workshop Motiverende gespreksvoering en de workshop Help! Wat moet ik nu tegen de student zeggen?
Mentoren ontvangen voor bovenstaande onderdelen uitnodigingen van Docentprofessionalisering (docentprofessionalisering.vu@amsterdamumc.nl).
Voorafgaand aan het inwerkmoment krijg je toegang tot een online informatievoorziening voor mentoren. Tijdens het inwerkmoment kan je hier vragen over stellen en worden enkele punten extra onder de aandacht gebracht door de coördinator van het mentoraat. Nadat het inwerkmoment heeft plaatsgevonden word je gekoppeld aan drie coassistenten (of meer als je dat wilt). Je krijgt dan tevens een uitnodiging voor de mentortraining. Je kunt hierbij kiezen uit meerdere data.
Doelgroep
Artsen die zijn aangemeld als mentor voor de master Geneeskunde VU. Wanneer je mentor bent, wordt van je verwacht dat je minstens één keer aan de mentortraining deelneemt gedurende de drie jaar dat je mentor bent. Je bent van harte welkom om de training vaker bij te wonen.
Duur
Het inwerkmoment duurt een half uur (en 20 minuten voorbereiding). De mentortraining (soort intervisiebijeenkomst) duurt 2 uur.
Locatie
Het inwerkmoment vindt online plaats. De mentortraining wordt zowel online als fysiek op de VU-campus aangeboden.
Data
- Dinsdag 14 januari 2025, 15:00 - 17:00 uur (fysiek)
- Donderdag 6 februari 2025, 9:00 - 11:00 uur (online)
- Vrijdag 21 maart 2025, 9:00 - 11:00 uur (fysiek)
- Maandag 14 april 2025, 9:00 - 11:00 uur (online)
- Dinsdag 6 mei 2025, 9:00 - 11:00 uur (fysiek)
- Donderdag 5 juni 2025, 15:00 - 17:00 uur (fysiek)
Inschrijven
Je krijgt een uitnodiging via docentprofessionalisering.vu@amsterdamumc.nl als je bent aangemeld als mentor.
Ben je nog niet aangemeld en lijkt het je leuk om deze functie te vervullen? Op deze pagina vind je meer informatie over de functie van mentor. Je kunt je interesse voor deze functie kenbaar maken via mentoraat.vu@amsterdamumc.nl.
Kosten
De kosten voor deelname aan deze training(en) worden betaald door de Faculteit der Geneeskunde VU.
Accreditatie
De mentortraining is door de ABAN (Accreditatie Bureau Algemene Nascholing) geaccrediteerd met 2 punten.
Annuleringsvoorwaarden
Bij annulering binnen twee weken voor aanvang van de scholing brengen wij administratiekosten à € 35,- in rekening, ten laste van je afdelingskostenplaats. Bij verhindering kan je je ook (kosteloos) laten vervangen door een collega. Annuleringen en/of vervangingen dienen schriftelijk aan het secretariaat van team Docentprofessionalisering doorgegeven te worden (docentprofessionalisering.vu@amsterdamumc.nl). Team Docentprofessionalisering behoudt zich het recht voor om bij onvoldoende inschrijvingen de scholing te annuleren, te verplaatsen naar een andere datum en/of in gewijzigde vorm aan te bieden. Wanneer de scholing door overmacht, bv. afwezigheid van de docent, geen doorgang kan vinden zal team Docentprofessionalisering een nieuwe datum inplannen.