Opleidingsdag MVO Leerhuis

Op 3 juni 2025 organiseren we de MVO Opleidingsdag

Heb je de vorige Opledingsdag "Management en Organisatie"van 17 oktober gemist? En ben je nieuwsgierig geworgen nu je enthousiaste collega a(n)iossen meer weten over bijvoorbeeld 'QALY's? Niet getreurd, je krijgt een tweede kans!

Op dinsdag 3 juni organiseert het MVO Leerhuis van Amsterdam UMC een opleidingsdag voor a(n)iossen uit de OOR NWN. Het Thema van deze dag is "Management en Organisatie '

Na de succesvolle Opleidingsdag op 17 oktober 2024 (zie ook 'Terugblik'), waarbij a(n)iossen van allerlei disciplines en ziekenhuizen uit de regio aanwezig waren, nodigen we jullie weer uit om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen in het kader van je eigen professionalisering.

Centraal staat het thema Management en Organisatie. Experts delen hun inzichten op het gebied van
- Medisch leiderschap
- Waardegedreven zorg en
- Kosteneffectief handelen
Met in het bijzonder aandacht voor de rol van de a(n)ios.

Daarnaast kun je je eigen programma samenstellen met keuze uit diverse workshops op het gebied van persoonlijk leiderschap, effectief communiceren, patiëntveiligheid en nog vele andere relevante onderwerpen voor jou als a(n)ios.

Datum

Dinsdag 3 juni 2025

Registreren

Doelgroep

A(n)iossen OOR NWN

Kosten

Deelname is kosteloos en inclusief lunch en borrel na afloop! Let wel op de annuleringsvoorwaarden.

Locatie

Meervaart Theater

Adres: Meer en Vaart 300, 1068 LE Amsterdam

Accreditatie

Bewijs van deelname wordt na afloop toegestuurd.

Annuleringsvoorwaarden

Om voedselverspilling en lege plekken in workshops te voorkomen maken we gebruik van annuleringsvoorwaarden.
Na inschrijving voor MVO Opleidingsdag geldt de volgende regeling:
Neem bij verhindering per mail contact op met doo@amsterdamumc.nl
  • *Bij annulering tot 30 dagen voor aanvang van de Opleidingsdag worden geen kosten in rekening gebracht.
  • *Bij annuleringen op kortere termijn (< 30 dagen) wordt € 150,- in rekening gebracht bij jouw afdeling. Je kunt in dat geval wel je inschrijving kosteloos overdragen aan iemand anders mits je dat direct doorgeeft.

De annuleringsregeling geldt ook in geval van ziekte. Bij ‘no show’ (afwezigheid zonder bericht) wordt ten allen tijde een bedrag in rekening gebracht bij de afdeling waar je werkzaam bent en wordt de opleider geïnformeerd.

Organisatie

MVO Leerhuis

Programma

09.00 - 09.30 Inloop
09.30 - 09.45 Opening
09.45 - 10.30 Spreker: Alexander Vlaar
10.30 - 11.00 Pauze
11.00 - 12.30 Workshopronde 1
12.30 - 13.30 Lunch
13.30 - 15.00 Workshopronde 2
15.00 - 15.30 Pauze
15.30 - 16.30 Spreker: Matthijs Versteegh
Vanaf 16.30 Borrel

Workshops (alle workshops worden in ronde 1 en 2 gegeven)

Onderhandelen is essentieel voor elke arts. Het is hiervoor van belang inzicht te krijgen in de essenties van een goede onderhandeling en de processen die zich afspelen bij jouw tegenpartij. Er zal hiervoor teruggevallen worden op de Harvard methode “Getting to yes”. Aan Harvard Business School wordt interactief onderwijs gegeven met behulp van de Case Method. Alexander Vlaar laat je met de 'Havana case' deze aanpak van onderwijs in onderhandelen ervaren. Er worden herkenbare paralellen getrokken met ons dagelijkse werk als artsen. Het doel is hiermee inzicht te krijgen in je eigen onderhandelstijl met betere uitkomsten voor beide partijen.

Als zorgverlener kan het je gebeuren: er gaat iets mis in de zorg en dit raakt jouw patiënt. Dat doet iets met jou als professional. Hoe ga je hiermee om? Wat is het verschil tussen een complicatie, incident en een calamiteit? Hoe voorkom je herhaling? En wat vertel je de patiënt en diens naasten? In deze sessie bespreken we onder andere echte casuïstiek, root cause analysis, de IGJ en openheid na fouten. Jouw vragen en ervaringen zijn welkom!

Veel artsen vinden het een grote uitdaging: hoe reageer ik wanneer mijn patiënt of diens naaste boos wordt? En hoe help ik die boosheid verminderen, zodat ik alsnog een effectief gesprek kan voeren? Tijdens deze workshop krijg je bruikbare handvatten waarmee je boosheid de baas wordt. We werken daarbij met voor jou relevante casuïstiek en een professionele trainingsacteur.

Iedereen weet dat de organisatiecultuur kan verschillen van afdeling tot afdeling. Op sommige afdelingen is het normaal om rond 17.00 uur naar huis te gaan, op andere afdelingen wordt gevraagd of je 'een middagje vrij neemt' als je om 17.30 uur het pand verlaat. Niet het tijdstip zelf, maar de reactie daarop is onderdeel van de organisatiecultuur. We ervaren allemaal dat die cultuur bestaat, maar toch lijkt het een ongrijpbaar of zelfs vaag begrip. In deze workshop leer je basisprincipes over organisatiecultuur, waardoor deze concreet en praktisch wordt. Daarnaast krijg je inzichten waardoor je beter begrijpt hoe je invloed kunt uitoefenen op de organisatiecultuur.

Stel je hoge eisen aan jezelf? Vergelijk jij jezelf met anderen? Stel je wel eens uit wat je veel eerder wil beginnen? Noemen mensen je wel eens een perfectionist? In deze workshop verken je je eigen uitdagingen, kom je meer te weten over wat perfectionisme eigenlijk is, verkrijg je aan de hand van oefeningen inzicht over hoe dat bij jou werkt en tools die grip geven op jouw perfectionisme.

In deze workshop gaan we met jou in gesprek en nodigen we jou uit ons de hemd van het lijf te vragen. Wat hadden wij willen weten toen we in opleiding waren en wat wil jij van ons weten? Alle drie maakten we fouten in het traject. Meestal de moeite waard, want van fouten leer je meer dan van succes. Door ons kwetsbaar op te stellen en ons verhaal te vertellen hopen wij dat onze fouten jou behoeden voor het maken van dezelfde fouten en dat je anderzijds milder wordt ten opzichte van de fouten die ook jíj gegarandeerd zult maken. Wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik leren en wat wil ik nalaten? En met wie wil ik dit samen doen? En ten koste van wat gaat dat? Schrijf je in voor deze interactieve workshop "De hemd van het lijf". Alleen als jij zelf ook in je hemd durft te staan.

Alexander Vlaar

Een goed begin is het halve werk: Alexander weet de deelnemers meteen te boeien. Alexander Vlaar is intensivist, hoogleraar Translationele Intensive Care Geneeskunde en organisator van de One Day Medical MBA. Als geen ander kan hij het belang van medisch leiderschap verwoorden en zal hij duidelijk maken hoe je als a(n)ios al kan werken aan deze steeds belangrijker wordende competentie.

Alexander Vlaar

Matthijs Versteegh

Last but not least: de vorige opleidingsdag hingen de deelnemers aan zijn lippen en bleven de vragen komen.....

Matthijs Versteegh is een gezondheidseconoom met een groot trackrecord in het adviseren van overheden, beursgenoteerde bedrijven en startups. Hij heeft het vermogen om complexe technische zaken in voor iedereen begrijpelijke taal te vertalen. Zo zal hij jullie meenemen in het belang van meten en waarderen van de kwaliteit van leven om tot zinvolle kosteneffectiviteitsanalyses te kunnen komen en daarmee tot zinvolle behandelingen.

Matthijs Versteegh

De opleidingsdag van 17 oktober gemist? Niet getreurd! De eerstvolgende Opleidingsdag van dinsdag 3 juni 2025 zal qua inhoud hetzelfde zijn als die van 17 oktober, op een kleine aanpassing n.a.v. de evaluatie na.

Dat belooft veel goeds gezien de positieve reacties van de deelnemers: - "Positief verrast! Ook over de plenaire voordrachten over organisatie en kosten van de zorg. Heel relevant!"
- "Super leerzaam en erg goede inspirerende sprekers!"
- "Heel fijne sprekers, kwetsbaar en eerlijk. Eindelijk geen perfecte succesverhalen."