Meer grip op de aandacht van jouw studenten krijgen? In de cursus theatervaardigheden leer je nóg beter de aandacht van het publiek vast te houden met behulp van een aantal technieken uit het theater. Je krijgt handvatten die je kunnen ondersteunen bij het verzorgen van een goed en effectief college. Verder leer je middelen als mimiek, gebaren, stem, houding en podium zo te gebruiken dat zij passen bij de grootte van de zaal en ondersteunend zijn voor de inhoud van jouw college.
Onderwijs en de techniek van het theater
In deze training leer je camera performance technieken die ervoor zorgen dat je online meer contact met studenten maakt en ze optimaal via het scherm kunt bereiken, boeien en activeren. Dezelfde technieken zijn te gebruiken in het normale (fysiek) onderwijs.
Aan de hand van eenvoudige oefeningen ontdek je één basisprincipe waarmee professionele acteurs een inspirerende camera performance geven. Daarnaast leer je je manier van presenteren veranderen als de inhoud verandert. Daarmee kun je je studenten beter activeren en hun aandacht langer vasthouden.
Naast het toepassen van de technieken uit de online lessen, wordt met dezelfde technieken geoefend een korte activerende instructievideo te maken.
Om een maximaal leereffect te bereiken bestaat de training uit een reeks korte videolessen die de aanloop vormt naar drie begeleide online sessies. In die sessies pas je toe wat je in de videolessen leerde en zo werk je gericht aan het verbeteren van je vaardigheden. Elke docent blijkt in de praktijk tien performance aspecten fors te kunnen verbeteren.
De training loopt over een periode van vier weken. Er zijn drie begeleide bijeenkomsten via Zoom. Je krijgt individuele oefeningen om je vaardigheden verder te ontwikkelen en ze in je les te leren gebruiken.
Onderwerpen bijeenkomst 1
- Communicatie via een camera
- Eerste wet uit het theater 'Gij zult....'
- Communicatiekanalen en oorzaken
- Performance voor de camera 1 - one-minute presentatie voor de camera
Onderwerpen bijeenkomst 2
- Variëren met presentatiestijl (het middel om de aandacht vast te houden)
- Nieuwsgierig maken
- Activerende opbouw filmpje/online les
- Performance voor de camera 1 - Kijken of men uit valkuilen blijft & stijl kan gebruiken
- Overgangen
Onderwerpen bijeenkomst 3
- Bespreken scripts filmpjes
- Bekijken van filmpjes
- Theatraal gebruik van gebaren
- Interactie
Reacties van deelnemer
"Zoveel nuttige oefeningen in een prettige sfeer"
"Zinvolle feedback over mijn presenteren/valkuilen"
Kosten
Deze cursus is kosteloos voor medewerkers die onderwijstaken hebben in VUmc-compas en de (bio)medische masteropleidingen. Wel hanteren wij annuleringsvoorwaarden, zie hiervoor het tabblad 'voorwaarden'.
Duur
De cursus beslaat 3 dagdelen van ieder 3,5 uur.
Data
dagdeel 1: dinsdag 5 november 2024, 13:30 - 17:00 uur
dagdeel 2: dinsdag 19 november 2024, 13:30 - 17:00 uur
dagdeel 3: dinsdag 3 december 2024, 13:30 - 17:00 uur
Locatie
Fysiek in één van de VU-gebouwen (exacte locatie volgt)
Inschrijven
Om in te schrijven stuurt u een mail naar docentprofessionalisering.vu@amsterdamumc.nl met vermelding van uw volledige initialen, afdelingskostenplaats en personeelsnummer.
Na deelname ontvangt u een bewijs van deelname (welke eventueel inzetbaar is voor de BKO).
Annuleringsvoorwaarden
Bij annulering binnen twee weken voor aanvang van de scholing brengen wij administratiekosten à € 35,- in rekening, ten laste van uw afdelingskostenplaats. Bij verhindering kunt u zich ook (kosteloos) laten vervangen door een collega. Annuleringen en/of vervangingen dienen schriftelijk aan het secretariaat van team professionalisering doorgegeven te worden (docentprofessionalisering.vu@amsterdamumc.nl). Team Professionalisering behoudt zich het recht voor om bij onvoldoende inschrijvingen de scholing te annuleren, te verplaatsen naar een andere datum en/of in gewijzigde vorm aan te bieden. Wanneer de scholing door overmacht, bv. afwezigheid van de docent, geen doorgang kan vinden zal team Professionalisering een nieuwe datum inplannen.
Meer informatie? Vraag het aan
Docentprofessionalisering