Help! Wat moet ik nu tegen de student zeggen?

Schrijf je nu in

Workshop voor docenten die 1 op 1 gesprekken voeren met studenten. Na afloop van de workshop heb je kennis van een aantal communicatietools waarmee je een gesprek soepel kunt laten verlopen, en heb je daarmee geoefend. De tools zijn bij zowel fysieke als online gesprekken bruikbaar. Je brengt eigen casuïstiek in en hebt gelegenheid om te oefenen met een acteur. Een ervaren trainer geeft suggesties vanuit een diversiteit aan gesprekstechnieken (waaronder motiverende gespreksvoering, Roos van Leary, boven- en onderstroom).

Schrijf je nu in

Uw docent/ trainer Maaike Matulewicz

Situaties waar je aan kunt denken zijn:

  • Je vindt dat de student onvoldoende relevante leerdoelen heeft opgesteld in haar portfolio. Tijdens het portfoliogesprek vraag je haar hoe ze het vindt gaan. ‘Goed’ is het antwoord. ‘Ik kon niet echt leerdoelen bedenken, het gaat allemaal wel prima’. Hoe kom je in het gesprek bij leerdoelen die écht relevant zijn voor deze student?
  • Je wil met de co-assistent die jij begeleidt bepaald gedrag bespreken dat je opvalt en graag anders zou willen. In een eerdere situatie schoot hij sterk in de verdediging. Hoe kun je dat in dit gesprek voorkomen of ombuigen?
  • Het gaat niet goed met een student uit jouw studiegroep. Dat komt ter sprake tijdens het kennismakingsgesprek. Hoe ondersteun je deze student zonder dat je de verantwoordelijkheid overneemt?
  • De student die je begeleidt is vrij stil. Tijdens het individuele gesprek merk je dat jij vooral aan het woord bent. Hoe draai je die rollen om?

We gaan aan de slag met jouw eigen casuïstiek, dus er is ruimte voor jouw specifieke situatie!

Data

  • Voorjaar 2025: n.t.b.

Trainer

De workshop wordt verzorgd door Maaike Matulewicz van Medische Psychologie, locatie VUmc.

Inschrijven

Interesse in het volgen van deze training? Stuur dan een mail, incl. volledige initialen, personeelsnummer en afdelingskostenplaats naar docentprofessionalisering.vu@amsterdamumc.nl.

Wij hanteren een minimum van 5 en een maximum van 10 deelnemers per workshop.

Kosten

Deelname aan de workshop is kosteloos voor docenten die een rol hebben binnen het geneeskunde onderwijs van de Faculteit der Geneeskunde VU en de (bio)medische research masters. Wel vragen wij aandacht voor onze annuleringsvoorwaarden, zoals opgenomen onder het tabblad "Voorwaarden".

Algemeen

Naast deze workshop bieden we ook een andere workshop aan voor 1 op 1 gesprekken, waarbij de focus geheel op technieken van 'motiverende gespreksvoering' ligt. Zie hiervoor onze workshop Motiverende Gespreksvoering.

Annuleringsvoorwaarden

Bij annulering binnen twee weken voor aanvang van de scholing brengen wij administratiekosten à € 35,- in rekening, ten laste van uw afdelingskostenplaats. Bij verhindering kunt u zich ook (kosteloos) laten vervangen door een collega. Annuleringen en/of vervangingen dienen schriftelijk aan het secretariaat van team professionalisering doorgegeven te worden (docentprofessionalisering.vu@amsterdamumc.nl). Team Professionalisering behoudt zich het recht voor om bij onvoldoende inschrijvingen de scholing te annuleren, te verplaatsen naar een andere datum en/of in gewijzigde vorm aan te bieden. Wanneer de scholing door overmacht, bv. afwezigheid van de docent, geen doorgang kan vinden zal team Professionalisering een nieuwe datum inplannen.

Meer informatie? Vraag het aan

Anke Kleinveld, coördinator tutoraat