Begeleide Intervisie voor AIOS en Medisch Specialisten

Bij het MVO Leerhuis bieden we begeleide intervisie voor zowel aios als medisch specialisten. Intervisie is een krachtig instrument voor persoonlijke en professionele ontwikkeling, waarbij je reflecteert op je functioneren, je sterke kanten, ontwikkelpunten en valkuilen. Dit gestructureerde proces leidt tot nieuwe zelfinzichten en bevordert je groei als professional.

Intervisie

Waarom intervisie? Recente onderzoeken bevestigen de positieve effecten van intervisie: deelnemers, zowel aios als medisch specialisten, ervaren een toename in werkplezier, een groter gevoel van regie in de spreekkamer, verbeterde communicatie met collega's en een helderder beeld van hun loopbaan. Bovendien vertaalt een verbeterd welzijn van de arts zich direct naar betere zorg voor de patiënt.

Veelvoorkomende thema’s

• Werkdruk en werk-privé balans
• Opleidingsklimaat
• Ingrijpende gebeurtenissen
• Klachten/fouten en angst hiervoor
• Ontwikkeling van professionele identiteit
• Omgaan met verantwoordelijkheden en grenzen aangeven
• Patiëntencontact
• Samenwerking en teamdynamiek
• Signalen van dreigende burn-out
• Toekomstperspectief en carrièreplanning

Hoe werkt het?

Op vaste momenten neem je afstand van de dagelijkse hectiek om met andere aios of medisch specialisten praktijkdilemma’s te bespreken. De ervaringen worden vanuit verschillende invalshoeken bekeken. Een intervisiebegeleider brengt diepgang in de discussie en zorgt ervoor dat adviezen worden afgestemd op de behoeften van de inbrenger. Dit levert nieuwe inzichten en effectieve strategieën op. Voor optimaal rendement is het belangrijk dat de deelnemers vrij gepland zijn van andere verantwoordelijkheden en aanwezig zijn zonder bereikbaar te hoeven zijn.

Bij het MVO Leerhuis kun je ervoor kiezen om deel te nemen aan een intervisiegroep die uitsluitend bestaat uit aios of uit medisch specialisten. Daarnaast is het mogelijk om zowel monodisciplinair als multidisciplinair deel te nemen, afhankelijk van jouw voorkeur en behoefte aan diverse perspectieven.

Praktische Informatie

Voor wie: AIOS van alle specialismen en jaren, en medisch specialisten
Frequentie: 8 bijeenkomsten (ca. 1 x per 6 weken)
Groepsgrootte: 6-8 deelnemers
Data: Data worden in overleg met de groep bepaald
Kosten: Per reeks van 8 bijeenkomsten € 500,- (kan via interne berekening verrekend worden, bijvoorbeeld via het opleidingsbudget)

Zelfstandige intervisie voorbereiding

Naast begeleide intervisie biedt het MVO Leerhuis ook de mogelijkheid om je voor te bereiden op zelfstandige intervisie zonder begeleider. Door eerst deel te nemen aan begeleide sessies, leer je de technieken en methodieken die nodig zijn om later zelfstandig effectieve intervisiesessies te organiseren en te leiden. Dit maakt het mogelijk om op langere termijn blijvend te profiteren van de voordelen van intervisie binnen je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Informatie en aanmelding

Voor meer informatie en aanmelding, neem contact op met: DOO@amsterdamumc.nl | Maqui Touma en Jessica Jeltes (j.jeltes@amsterdamumc.nl)