Veranderen met hart en ziel: De kunst van het loslaten
De leergang ‘De kunst van het loslaten’ is een programma van Amsterdam UMC Academie dat zich richt op projectleiders, managers, adviseurs, trainers en coaches in de gezondheidszorg die te maken hebben met complexe veranderingen en toenemende verantwoordelijkheden. Inez Dirkzwager en Stephanie van Item-Bakker, de trainers die deze leergang begeleiden, hebben jarenlange ervaring als trainers en coaches binnen de gezondheidszorg. Samen hebben ze deze leergang opgezet om professionals te helpen omgaan met de vele verantwoordelijkheden en werkdruk die ze dagelijks ervaren.
Wat houdt de training "De kunst van het loslaten" precies in?
Stephanie: “Als je projectleider, manager, adviseur, trainer of coach in de gezondheidszorg bent dan heb je waarschijnlijk regelmatig te maken met veranderingen in je organisatie waaraan jij richting geeft. Hoe ingewikkelder en hoe meer verantwoordelijkheden je krijgt, hoe meer zoekend je je kan voelen. Hoe houd je je hoofd koel en houd je focus? Hoe geef je vorm aan complexe veranderingsprocessen? Hoe balanceer je je werk- en privéleven en zorg je dat je trouw blijft aan wat jij écht belangrijk vindt in je leven? In een kleine groep van maximaal 12 deelnemers leren professionals uit de gezondheidszorg om te gaan met toenemende verantwoordelijkheden en werkdruk en hoe ze authentiek leiding kunnen geven aan veranderingen in hun organisatie en hun leven.”
Stephanie van Item-Bakker
Stephanie: “De training bestaat uit vier modules, elk twee dagen met overnachting in conferentiecentrum en voormalig klooster Samaya, plus coachingsgesprekken en intervisiebijeenkomsten. Bovendien verzorgen drie gasten inspirerende workshops. Deelnemers worden uitgedaagd hun grenzen te verleggen en zichzelf goed in de spiegel te bekijken. Je krijgt meer inzicht in je eigen denken en handelen, en samen met de andere deelnemers maak je praktische vertaalslagen naar de werkvloer en je privéleven.”
"Je krijgt meer inzicht in je eigen denken en handelen"
Waarom zit er zo lang tussen de bijeenkomsten?
Stephanie: “Omdat veranderen en leren tijd vraagt, zit er tussen de blokken een periode van ongeveer 8 weken. Transformeren vraagt tijd, aandacht, rust en vertrouwen.”
Wat maakt deze training uniek?
Inez: “In deze leergang bieden wij je een veilige omgeving waarin plaats is voor wie je bent, wie je geworden bent en wie je wilt zijn. We denken dat ons best doen goed genoeg is… Maar dat is niet zo! Het gaat er over dat je weet wat het beste is van jezelf én dat je dit geeft zonder terughoudendheid. We laten je leren en ervaren door te vertragen, volledig aanwezig te zijn en ruimte te creëren om wezenlijk contact te maken met jezelf en met anderen. Je leert in de wereld te zijn vanuit vertrouwen, niet alleen de kennis vanuit het hoofd maar ook die van je hart en buik. Je leert eerder dingen af dan aan; zo ontstaat ruimte voor ‘nieuwe’ dingen. We prikkelen je op meerdere dimensies: cognitief, emotioneel, spiritueel en fysiek. Je wordt geïnspireerd, je kunt jezelf uitdagen, je kunt leren van en met elkaar en je krijgt de support die een leerproces als dit vraagt.”
Wat leer je precies tijdens deze training?
Stephanie: “In onze leergang werken we onder andere met het Theory-U model van Otto Scharmer dat vraagt om rust en vertrouwen te hebben bij transformatieprocessen. In dit leerproces staat je eigen directe ervaring centraal. Aan den lijve zal je ervaren en voelen wat je afhoudt, maar ook wat jij wilt of wat jou stimuleert. We nemen veel tijd om te reflecteren op je eigen gevoelens en gedrag. Door dit proces kun je vanuit meer bewustzijn gaan handelen en word je in staat gesteld om met meer lef en vanuit je hart te handelen.”
Inez Dirkzwager
Inez: “De training is bedoeld voor mensen die benieuwd zijn naar het ontdekken en ontwikkelen van meerdere kanten in zichzelf. Mensen die het gevoel hebben: ‘er zit meer potentie in mij, ik ben nieuwsgierig hiernaar en benieuwd hoe het anders, vrijer kan’. Die vanuit hun persoonlijke missie op meer authentieke wijze impact willen hebben en van betekenis kunnen zijn in hun leven en werk. De leergang is met name geschikt voor projectleiders, managers, stafadviseurs, trainers, coaches.”
Wat vinden de deelnemers lastig?
Inez: “Voor sommige deelnemers is het lastig om te vertragen, rust te nemen en tijd voor zichzelf te maken om in de precisie vraagstukken te onderzoeken. Om die reden zitten we echt fysiek buiten Amsterdam in een oud klooster. We werken met gebruikelijke en ongebruikelijke werkvormen die soms confronterend zijn. Iets uit de comfortzone komen is fijn, anders gebeurt er niets, maar het belangrijkste is om dit op een open, ontspannen manier te kunnen ervaren.”
Stephanie vult aan: “Wat mooi is het als iemand dan na de leergang zegt: ‘Ik heb anders leren zien, kijken, denken; vanuit een breder en opener perspectief.’ Kleine inzichten met grote gevolgen.”
Waarom moet iemand deze training volgen?
Inez: “Omdat het fijn is om in je eigen tempo, op je eigen manier, zonder oordeel, jezelf beter te begrijpen. Op een ontspannen, speelse, open manier rek je je mogelijkheden op en gaan veranderingen meer vanzelf, op een natuurlijke manier. Je kunt vrijer en bewuster keuzes maken en anders kijken naar het werk en de veranderingen die daar plaatsvinden.”
Leergang De kunst van het loslaten
Kijk voor meer informatie over de leergang de kunst van het loslaten: