Succesvol samenwerken op de Eerste Hart Long Hulp
Wat de Eerste Hart Long Hulp (EHLH) van Noordwest Ziekenhuisgroep voor patiënten betekent? Kwalitatief betere zorg, denkt longarts Sjoerd de Hoog. Op de EHLH komen twee vakgebieden samen, waardoor patiënten sneller door de juiste specialist geholpen kunnen worden. Ook verpleegkundigen hebben hier een belangrijke rol. Dankzij de op maat gemaakte opleiding van Amstel Academie beschikken ze over de kennis en ervaring die op de afdeling nodig is.
In de meeste Nederlandse ziekenhuizen worden aandoeningen aan het hart of de longen op twee verschillende afdelingen behandeld. Slechts een klein aantal ziekenhuizen heeft deze twee specialisaties met elkaar gecombineerd, waaronder Noordwest Ziekenhuisgroep en het Spaarne Gasthuis. Het grootste voordeel van deze samenwerking is de tijdswinst die het oplevert. “We kunnen sneller tot een goede diagnose komen,” licht cardioloog Diederik van Wijk toe. “En de behandeling eerder inzetten. Hierdoor is de tijd die patiënten op de afdelingen doorbrengen korter en komen ze sneller op de juiste plek terecht.”
Laagdrempelig overleggen
De korte lijntjes maken snel overleg op de afdeling mogelijk. “Normaal gesproken vragen we elkaar regelmatig in consult ” vertelt Diederik. “Maar juist informeel is het heel handig dat er een collega in dezelfde kamer zit, zodat je laagdrempelig kunt overleggen. Hiermee voorkom je onnodig onderzoek, dus het is echt een groot goed.” Een voordeel dat niet alleen de patiënt ten goede komt, maar ook het ziekenhuis zelf en de zorg in de regio.
“Verpleegkundigen hebben hier echt een andere rol”
Specifieke kennis in huis
De rol van verpleegkundige ziet er op de EHLH anders uit dan elders in het ziekenhuis. Om deze rol goed te kunnen vervullen, volgt een verpleegkundige eerst de specialisatie ‘Eerste Hart Long Hulp’ van Amstel Academie. Wat het werk op deze afdeling zo anders maakt? “Verpleegkundigen zien bij ons op de afdeling bijna alleen maar patiënten met hart- of longproblemen,” legt Sjoerd uit. “Ze hebben dus heel specifieke kennis in huis. Ook leren ze werken met bepaalde apparatuur die we veel op de afdeling inzetten. Apparaten waar je alleen goed mee kunt werken wanneer je dit vaak doet.”
Blik op de toekomst
Om aan de groeiende zorgvraag te blijven voldoen, zullen zorgorganisaties anders moeten gaan werken. De flexibele inzet van verpleegkundigen kan een oplossing zijn. “Voor ons vakgebied werkt deze manier van samenwerken heel goed, omdat patiënten soms uitwisselbaar zijn,” zegt Sjoerd. Diederik vult aan: “In de toekomst zullen we met minder mensen hetzelfde werk moeten doen. Door op een andere manier met elkaar samen te werken, kunnen we nog een heleboel winnen.”
Wil je meer weten over de specialisatie Eerste Hart Long Hulp van Amstel Academie?
Kijk dan op: