Justitiële geneeskunde, wat komt er bij kijken?
Gideon Bookelman, huisarts en justitioneel geneeskundige PI Lelystad, volgde de leergang Justitiële Geneeskunde. Aan de hand van (ongeveer) vier vragen vertelt Gideon waarom een aparte opleiding nodig is en wat hij er persoonlijk aan heeft gehad. Zoals het zorgverbeterplan aan het eind van de leergang.
Waarom deze leergang? En wat vond je ervan?
Hoe nuttig was deze leergang voor jou?
“Het allerleukst vond ik de samenkomst met collega’s van PI’s (penitentiaire inrichtingen) uit alle windstreken. Heel nuttig om te horen welke problemen zij tegenkomen en hoe zij dat oplossen. En om je eigen casuïstiek te bespreken. Die kruisbestuiving is heel waardevol. Ook heb ik heel veel geleerd van het schrijven van het zorgverbeterplan dat iedereen voor de eigen PI moet maken ter afronding van de leergang.”
Wat wil of doe je nog meer als het gaat om vakinhoudelijke professionalisering?
“Er zijn natuurlijk de verplichte bijscholingen om je licentie te behouden. Maar door deze opleiding sta ik stevig genoeg in mijn schoenen om dit werk te kunnen doen. Wat mij wel leuk lijkt is als het samenkomen met PI-collega’s nog een staartje krijgt. Bijvoorbeeld in de vorm van een intervisieclubje. Wellicht dat VUmc Academie hierin een rol kan spelen door dit te faciliteren.”
Hoe neem je het geleerde mee naar de praktijk?
“Dat verbeterplan schrijf je zo dat het ook daadwerkelijk in de praktijk gebruikt kan worden. Mijn plan was gericht op het beter omgaan met de ramadan, de Islamitische vastenmaand. Hierin vast je tussen zonsopgang en zonsondergang én neem je geen medicijnen. Buiten de gevangenis kun je dit meestal goed afstemmen met je behandeld arts. Maar in de gevangenis heb je te maken met vaste uitdeelmomenten. Die dus niet altijd overeenkomen met de tijden waarop je mag eten en drinken. Ik heb, in samenwerking met de Imans een plan gemaakt om dit te kunnen ondervangen. En om hierin ook verpleegkundigen op te leiden. Een heel vruchtbare tijd, waarin verschillende partijen nader tot elkaar kwamen. En wat echt leuk is; mijn plan werd zo gewaardeerd dat het nu door alle PI’s wordt overgenomen.”
Leergang Justitiële geneeskunde
De leergang Justitiële Geneeskunde is een verplichte opleiding van een jaar voor huisartsen die werken met justitiabelen (bijvoorbeeld gedetineerden of verdachten). Zij krijgen te maken met afwijkende gezondheidsproblematiek, zoals verslaving en psychische problemen. En werken in een multidisciplinaire omgeving, binnen een juridische context die invloed heeft op zowel de gezondheid en het gedrag van de patiënt als op het professioneel handelen van de arts. Na afloop van de leergang, waarin onder meer aandacht is voor veiligheid en ethiek, verslaving en infectie en gedrag in detentie, is een huisarts gecertificeerd Justitieel geneeskundige.
Lees het artikel en meer ervaringen van cursisten en docenten van Amsterdam UMC in het magazine “10 met een griffel - Cursisten aan het woord”