Geneeskundestudent voor een dag
Proefstuderen is een goede manier om een studie beter te leren kennen. Woensdag 27 maart kwamen ruim 200 scholieren uit Amsterdam en omstreken ervoor naar Amsterdam UMC, locatie VUmc.
Het patiëntcollege start om 11.00 uur, maar om 5 over 10 melden de eerste scholieren zich al bij de inschrijfbalie in de foyer waar een vijfkoppig team van geneeskundestudenten stickers met groepsnummers uitdeelt. ‘Ik wilde graag op tijd zijn, heb voor de zekerheid maar een trein eerder genomen’, vertelt Maaike, een 17-jarige scholiere uit Rotterdam.
‘Welke klachten ervaar je?’
Om 10.45 uur gaan de deuren van de Amstelzaal open, de zaal stroomt vol met nieuwsgierige proefstudeerders. De meesten zoeken een plekje achterin. Een groepje jongens durft het wel aan en gaat op de eerste rij zitten. Hoogleraar hematologie en afdelingshoofd Sonja Zweegman: ‘Bonuspunten voor jullie!’, zegt ze lachend. ‘Kom allemaal maar wat meer naar voren. Ik heb dan wel een witte jas aan, maar je hoeft niet bang voor mij te zijn!’ Samen met professor Zweegman nemen de scholieren vandaag een anamnese af bij de patiënt. Welke klachten ervaart hij? Wat is zijn voorgeschiedenis?
Goed opgelet bij biologie
‘Vertel even wie je bent, wat je lievelingseten is en waar je naartoe gaat op vakantie.’ Na het plenaire deel gaan de scholieren in twaalf groepen uit elkaar. Maisa van Dijk, derdejaars geneeskundestudent en tutor van een van de studiegroepen, knikt bemoedigend naar scholier op de hoek. Het ijs is gebroken. Er wordt een voorzitter en notulist aangewezen en de scholieren gaan voortvarend aan de slag met de vragen over thermoregulatie. Maisa is verrast over de voorkennis en roept bemoedigend ‘Jullie hebben goed opgelet bij biologie!’ Na de studiegroep volgt nog een rondleiding over de campus. Een geslaagde dag? Iris (17) uit Zoetermeer, knikt: ‘Ik weet nu wel zeker dat ik geneeskunde ga doen, maar nog niet waar. Ik twijfel tussen Utrecht en Amsterdam. Ik dacht wel gelijk: dit is een hele mooie plek om te gaan studeren.’