Bij Taalpunt VUmc helpen we patiënten die moeite hebben met lezen en schrijven. In de hal van de polikliniek staan elke dinsdag speciaal getrainde vrijwilligers voor u klaar.

Voor sommige mensen is het lezen van een folder of het invullen van een vragenlijst een hele klus. Denk dan aan patiënten die de Nederlandse taal niet voldoende machtig zijn, of die de arm in het gips hebben of slechtziend zijn.

Informatie over het coronavirus in begrijpelijke taal  

Op thuisarts.nl kunt u informatie vinden over het coronavirus in duidelijke taal.

Het Taalpunt helpt met:

 • formulieren invullen
 • folders en brieven lezen
 • vragen over lezen en schrijven
 • informatie over cursussen

  Wanneer: elke dinsdag tussen 9.30-13.30 uur
  Waar:
  in de centrale hal van de polikliniek 

   Neem voor meer informatie of vragen contact op via taalpunt@vumc.nl.    

   Asito Taalcafé

   Het Asito Taalcafé is voor medewerkers van het schoonmaakbedrijf Asito die hun spreek- en leesvaardigheid van het Nederlands willen verbeteren. Voor een periode van een half jaar geeft een taalvrijwilliger 2 keer per week les  aan een vaste groep.

   Tijdens deze lessen bespreken we alledaagse onderwerpen en spelen we taalspelletjes op de computer. De ontspannen en gezellige sfeer biedt een laagdrempelige manier van leren waardoor de deelnemers zekerder worden in het gebruik van de Nederlandse taal, hun woordenschat vergroten, oefenen met uitspraak en begrip en eerder hulp durven vragen.

   Verhalen en ervaringen over laaggeletterheid

   Het digitale magazine VUmc in praktijk nummer 18 gaat volledig over het thema laaggeletterdheid in combinatie met veilig medicijngebruik. Wat betekent laaggeletterheid voor de overdracht van informatie in een ziekenhuis? Begrijpt elke patiënt de uitleg van de arts? Dicky Gingnagel en Dora Coffier waren ooit laaggeletterd, maar hebben door een cursus te volgen, plezier in lezen en schrijven gekregen. Lees alle verhalen in het magazine.

   Informatieposters