Familiekamers

Even weg van de hectiek van de verpleegafdeling, het ziekenhuis vergeten? In de familiekamer kunt u als familie in alle rust even tot uzelf komen. Waar nodig staat een verpleegkundige klaar met een luisterend oor. Zij ontvangt en vangt naasten en familie op met als uiteindelijk doel de ziekenhuisopname mensvriendelijker te maken.

Het valt niet mee wanneer een familielid of vriend (in) in het ziekenhuis behandeld wordt. U speelt als familie of vriend een belangrijke rol voor de patiënt. Het samen praten over de ziekte, de behandeling en de gevolgen hiervan is belangrijk voor de familie en de patiënt. In de hectische omgeving van een ziekenhuis is het moeilijk een rustige plaats te vinden om samen te zitten, elkaar te steunen of te wachten op een behandeling of afspraak. Ook als u wacht terwijl uw familielid geopereerd wordt, is het prettig om op een rustige plek te kunnen zitten. Maar de familiekamer is er ook om even niet aan het ziekenhuis te denken Hier kunt u zichzelf zijn, uw emoties uiten. Kortom even weg zijn uit de ziekenhuissfeer.

Verpleegkundige

Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is er een verpleegkundige aanwezig. Zij staat voor u klaar voor het beantwoorden van vragen en het bieden van ondersteuning. De verpleegkundige heeft contact met het operatiecomplex zodat ze informatie kan geven over de voortgang van de operatie, biedt een luisterend oor, en kan u steunen.

Een sfeervolle kamer

De familliekamer is een sfeervolle, huiselijk ingerichte kamer. In de kamer zijn een zithoek, leestafel en een speelhoek voor de kinderen. Er is gelegenheid om muziek te luisteren, een boek te lezen of DVD's te bekijken, maar u kunt u ook rustig terugtrekken. Er is een computer waar u via internet informatie of ontspanning vindt. Ook zijn er informatiefolders en boeken om u verder te informeren. Spelletjes en speelgoed zijn er ook.

De Familiekamers zijn vrij toegankelijk voor familie en vrienden van 7.00-23.00 uur.

Familiekamer heelkunde

De familiekamer op 5c is bedoeld voor familieleden van patiënten van 5b en 5c (cardiologie, cardiothoracale chirurgie en vaatchirurgie), 5d (special care cardiologie en eerste harthulp) en van 6b, 6c (heelkunde, gastrointestinale chirurgie, chirurgische oncologie, traumatologie, plastische chirurgie en urologie). Natuurlijk kan de patiënt ook naar de familiekamer. 

Op de zorgeenheden kunt u meer informatie krijgen over de familiekamer. 

Stichting gastenverblijven VUmc

De Stichting gastenverblijven VUmc financiert de Familiekamers en de personele bezetting hiervan door sponsorgelden van bedrijven, instellingen en particulieren. De Stichting streeft naar de opvang en professionele begeleiding van naasten van ernstig zieke patiënten die in VUmc worden behandeld. Er zijn nu twee Familiekamers gerealiseerd (bij de afdeling geneeskundige oncologie en bij heelkunde) en de Stichting heeft tevens bijgedragen aan de inrichting van een familiekamer bij Intensive Care. 

Voor de Familiekamers is meer geld nodig. Helpt u ook mee?