Algemene informatie over wetenschappelijk onderzoek

Bij Amsterdam UMC, locatie VUmc zetten we ons iedere dag in om onze zorg nog beter te maken. Om bijvoorbeeld nieuwe behandelingen voor ziekten te vinden, doen we wetenschappelijk onderzoek. Veel van deze onderzoeken kunnen we pas doen als onze patiënten meedoen. Alleen op die manier kunnen we kijken of een nieuwe behandeling ook werkt zoals we verwachten. En of er misschien bijwerkingen zijn.
Uw arts, of een andere medewerker van ons ziekenhuis, kan u daarom vragen om mee te doen aan een onderzoek. U kunt zich niet zelf aanmelden voor een onderzoek. Wilt u meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek in ons ziekenhuis? Dan kunt u contact opnemen met uw behandelend arts. Lees meer algemene informatie over wetenschappelijk onderzoek bij Amsterdam UMC.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek van het Osteoporosecentrum?

Veel wetenschappelijk onderzoek van het Osteoporosecentrum kan alleen gedaan worden als patiënten bereid zijn mee te werken. Uw behandelend arts kan u daarom vragen of u mee wilt doen aan een bepaald onderzoek. Vanzelfsprekend wordt u uitgebreid geïnformeerd over de voor- en nadelen van deelname. Bovendien wrdt tijdens het onderzoek scherp in de gaten gehouden of de behandeling aan de verwachtingen voldoet en of deze bijwerkingen heeft. Soms hebben patiënten zelf geen baat bij het onderzoek waaraan ze meedoen. Het onderzoek is dan bedoeld om toekomstige patiënten te helpen. Dit kan voor u ook een reden zijn om deel te nemen.

Lopende wetenschappelijke onderzoeken bij het Osteoporosecentrum

TOPaZ studie - osteogenesis imperfecta
Het doel van het onderzoek is om te bepalen of een behandeling met het geneesmiddel teriparatide (PTH) het risico op botbreuken bij patiënten met osteogenesis imperfecta (OI) kan verminderen. Daarnaast zijn we benieuwd of deze behandeling effect heeft op botpijn, de kwaliteit van leven en het dagelijks functioneren van patiënten. Lees meer