Behandeling van een hersentumor

De behandeling van een primaire hersentumor is afhankelijk van de aard van de tumor en de locatie van de tumor in de hersenen of in de hersenvliezen. De behandeling kan bestaan uit chirurgie, radiotherapie, chemotherapie of een combinatie hiervan.

In het geval van goedaardige tumoren wordt soms gekozen voor een afwachtend beleid omdat behandeling (nog) niet nodig is. De meest toegepaste behandelingen bij een hersentumor: 

Operatie 

Bij de operatie (craniotomie) wordt op een zo veilig mogelijke manier zoveel mogelijk afwijkend weefsel weggenomen, afhankelijk van de plek van de tumor in de hersenen. Het verwijderen van de tumor of een deel ervan zal meestal een snelle verlichting van de klachten geven. Het volledig verwijderen van de tumor is niet mogelijk omdat deze vaak in de buurt van hersenweefsel met belangrijke functies ligt. Vrijwel altijd zal er een restje tumorweefsel of tumorcellen achter blijven in de rand van het gebied. Afhankelijk van de conditie van de patiënt volgt er vaak een nabehandeling met bestraling en/of chemotherapie om de tumorcellen in de rand van de operatieholte zoveel mogelijk te vernietigen. 

Chemotherapie 

Chemotherapie is de behandeling van de tumor met medicijnen, de zogenaamde cytostatica. Doel van de chemotherapie is de kwaadaardige cellen zoveel mogelijk te vernietigen, terwijl gezonde cellen zo min mogelijk last ondervinden van de chemotherapie. 

Een kuur is de periode waarin de medicijnen worden toegediend. Het aantal kuren dat wordt gegeven, hangt samen met de manier waarop de patiënt de medicijnen verdraagt en van de manier waarop de tumor reageert op de behandeling. Verdraagt u de chemotherapie goed en reageert de tumor gunstig op de toediening van de cytostatica (dit kan betekenen dat het ziekteproces in omvang afneemt of stabiel blijft), dan zal de behandeling worden voortgezet. 

Radiotherapie 

Radiotherapie maakt gebruik van straling die wordt opgewekt met een hoge elektrische energie. Deze straling dringt diep door in het weefsel en veroorzaakt schade aan de cel. Gezonde cellen herstellen beter van deze stralenschade dan tumorcellen. 

Het doel van radiotherapie bij hersentumoren is tweeledig: het bestrijden van de tumor en het verbeteren van de kwaliteit van leven van de patiënt. Bij een hersentumor die bij een operatie is verwijderd, maar waarvan een stukje is achtergebleven ligt de nadruk van de radiotherapie op het bestrijden van de tumor. Bij kwaadaardige hersentumoren die niet verwijderd kunnen worden, ligt de nadruk op het remmen van de tumorgroei waardoor de klachten van de patiënt verminderen.

Cognitieve en/of psychische klachten

Het leven met een hersentumor, en de medische onderzoeken en behandelingen, kunnen een zware belasting voor u betekenen. Omgaan met de lichamelijke en emotionele gevolgen van de ziekte doet vaak een sterk beroep op uw aanpassingsvermogen. Lees meer over cognitieve en/of psychische klachten.

Informatiecentrum

Als u een hersentumor heeft, wordt u met veel zaken tegelijkertijd geconfronteerd. Vanzelfsprekend kunt u al uw vragen stellen aan uw behandelend arts. Voor algemene vragen over bijvoorbeeld inloophuizen, patiëntenverenigingen, informatiefolders en onze ondersteunende diensten, kunt u ook terecht bij ons Informatiecentrum.

Zorg in de laatste levensfase

Het is ingrijpend om te horen dat u niet meer beter zult worden, zowel voor u als voor uw naasten. Er is geen genezing meer mogelijk. Er zijn wellicht nog wel verschillende behandelmogelijkheden om uw klachten te verlichten en lijden te voorkomen. Dit heet ook wel palliatieve zorg.