Gipskamer

Op onze gipskamer werken we met 5 gipsverbandmeesters. Wij behandelen patiënten met botbreuken of soms wonden. Maar we behandelen ook andere aandoeningen waar tape, een brace of gips voor nodig is.

De gipsverbandmeesters werken veel samen met de spoedeisend hulp en de poliklinieken van de traumachirurgen, orthopedische en plastisch chirurgen en revalidatie.

Onze behandelingen

Diabetische voet

Een diabetische voet is vaak gevoelloos, waardoor drukplekken kunnen leiden tot nare wonden. De gipsverbandmeesters zijn nauw betrokken bij de behandeling. Een team van specialisten (gipsverbandmeester, vaatchirurg, revalidatie arts, orthopedisch schoenmaker en wondconsulent) geeft die specifieke zorg die nodig is.

Osteoporose

Komt u met een botbreuk in het ziekenhuis en bent u ouder dan 50 jaar, dan kunt u in aanmerking komen voor een onderzoek naar botontkalking. Het krijgen van een botbreuk op latere leeftijd kan een eerste aanwijzing zijn voor botontkalking. Botontkalking geeft een hoger risico op een nieuwe botbreuk. Botontkalking kan goed behandeld worden. De kans op een nieuwe botbreuk neemt dan af.

Wondbehandeling

U kunt een wond hebben gekregen door een ongeval of door een operatie. De wondbehandeling is vaak onderdeel van de totale behandeling op de gipskamer. De gipsverbandmeester is één van de specialisten op wondgebied.

Plastische chirurgie

Uitgebreide handchirurgie door de plastisch chirurg heeft specifieke (na)behandeling nodig van de gipsverbandmeester. Allerlei handspalken, bewegend of juist vast, zorgen ervoor dat een pees-, zenuw- of standafwijking herstelt of gecorrigeerd wordt.

Gipsredressie

Bij bepaalde ziektebeelden komt het voor dat er afwijkingen in de stand van een gewricht ontstaan of dat er spieren verkorten. Vaak wordt hierbij gipsredressie toegepast. Het doel hiervan is om de afwijkende stand van het gewricht te corrigeren of om de spieren op lengte te brengen. Deze behandeling passen we toe bij cerebrale parese of aandoeningen van orthopedische aard, zoals tenenlopen.

Orthopedie

Bij botbreuken kan gips een ondersteunende functie hebben. Het doel van een gipsverband van kunststof of kalkgips zorgt ervoor dat de botbreuk in de juiste stand blijft staan. Hierdoor ontstaat er minder pijn en krijgt het beschadigde gewricht of pezen rust.

Gipsverbandmeesters Amsterdam UMC, locatie VUmc Gipsverbandmeesters Amsterdam UMC, locatie VUmc

Locatie en bereikbaarheid

De gipskamer bevindt zich in het polikliniekgebouw bij receptie G op de begane grond. Bekijk de interactieve route naar receptie G. Print de route of bekijk deze met uw mobiele telefoon.

De gipskamer is bereikbaartussen 8:30 en 16:30 uur op telefoonnummer 020-4440270, of via de balie van de gipskamer: 020-4440207.

Wilt u een afspraak verzetten dan kunt u bellen met 020-4441102 of 020-4441100. U kunt ons ook e-mailen: gipskamer.info@amsterdamumc.nl.