De moeder van Wim (68) werkte vroeger via de Unie Van Vrijwilligers (UVV) bij VUmc. "Ik wilde haar functie, voor mijn gevoel, doorzetten. Ik wil zeker niet achter de geraniums zitten, maar iets betekenen voor anderen."

Wim is een van de gastheren van de polikliniek van VUmc. Samen met ruim dertig andere collega gastheren en - vrouwen heet hij patiënten en bezoekers van de polikliniek van VUmc welkom. "Ik voel mij het visitekaartje van VUmc. Voor veel mensen is VUmc een heel groot ziekenhuis, ik wil voorkomen dat zij zich een nummer voelen."

Het werk dat Wim als gastheer doet varieert: "Ik ontvang de mensen, ik heet ze welkom, bied ze een helpende hand, ik probeer een stukje spanning bij ze weg te nemen, en luister indien nodig naar hun verhaal. Mensen krijgen al een glimlach op hun gezicht als je alleen maar 'goedemorgen' of 'goedemiddag' zegt."

Van de bezoekers krijgt Wim veel waardering. "Als een patiënt mij vraag: 'Bent u er morgen ook?' Dan doe je het goed, toch? Mijn gevoel en mijn hart zeggen dat ik een heel goede keus heb gemaakt om voor VUmc vrijwilligerswerk te gaan doen."

Vanaf maart 2016 werkt VUmc met een elektronisch patiëntendossier en worden patiënten centraal ontvangen in de hal van de polikliniek en het ziekenhuis. Patiënten zullen zich dan via zuilen aanmelden voor hun afspraak. Een verbetering, vindt Wim: "Ideaal voor de patiënten, en wij krijgen daarin een ondersteunende rol om de mensen nóg meer te kunnen helpen."

Net als Wim vrijwilliger worden bij VUmc? Lees verder om meer te weten te komen over vrijwilligerswerk bij VUmc, bekijk de actuele vacatures of meld je direct aan