Inica is vrijwilliger bij de dienst pastoraat en geestelijke verzorging

"De afdeling heet officieel dienst pastoraat en geestelijke verzorging, maar als wij de weekbrief rondbrengen dan heb ik het niet over 'pastoraat', dat vind ik te beperkt voor wat wij doen." Inica (56) werkt inmiddels al vijf jaar als vrijwilliger bij de dienst pastoraat en geestelijke verzorging (PGV) van VUmc. "Ik kreeg er heel veel zin in toen ik de vacature las."

De dienst PGV heeft, naast twaalf vaste medewerkers, ongeveer vijftien vrijwilligers die zich bezighouden met het ondersteunen van de geestelijke verzorging van patiënten en medewerkers van VUmc.

"Op vrijdag delen wij de weekbrief uit op de afdelingen en noteren wij wie er op zondag naar de viering willen. VUmc heeft drie stiltecentra: bij de kapel, in de polikliniek en in het ziekenhuis. Deze worden elke week verzorgd, nieuwe weekbrieven worden neergelegd en de kaarsen worden aangevuld. Het boeiende is dat het elke week anders is, je weet nooit wat je zult tegenkomen."

Voor Inica snijdt het mes aan twee kanten: "Aan de ene kant is het leuk om iets met mensen samen te doen, iets te doen waar je de zin van inziet, wat je betekenisvol vindt. Aan de andere kant is vrijwilligerswerk ook een soort scholing. Ik heb hier enorm veel geleerd en mij als mens verder ontwikkeld."

"Het werk is niet heel arbeidsintensief, maar wel een regelmatige factor in mijn leven. Een goede vrijwilliger bij de dienst PGV is geïnteresseerd in mensen en is flexibel ingesteld. De werkelijkheid is niet maakbaar, en dat is goed voelbaar in een ziekenhuis. Ik ben altijd heel opgewekt als ik hier vandaan kom. Hoe heftig het soms ook is, het voelt prettig om iets weg te kunnen schenken aan een groter geheel."

Net als Inica vrijwilliger worden bij VUmc? Lees verder om meer te weten te komen over vrijwilligerswerk bij VUmc, bekijk de actuele vacatures of meld je direct aan