Vermijdbare slechtziendheid onder ouderen met thuiszorg

Gepubliceerd op: 06-12-2018

Prinses Margriet overhandigde afgelopen dinsdag 4 december het rapport over vermijdbare slechtziendheid onder ouderen met thuiszorg aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg. Ruth van Nispen (associate prof. oogheelkunde Amsterdam UMC) lichtte de resultaten van het project dat bij de grote thuiszorgorganisatie Buurtzorg Nederland plaatsvond toe en de wetenschappelijke publicatie werd aangeboden door prinses Margriet, beschermvrouwe van VISION 2020 Netherlands en opdrachtgever van het onderzoek.

Van links naar rechts: prof. Keunen (voorzitter Vision 2020 Netherlands), prinses Margriet, minister Bruno Bruins, Ruth van Nispen (UHD oogheelkunde) Van links naar rechts: prof. Keunen (voorzitter Vision 2020 Netherlands), prinses Margriet, minister Bruno Bruins, Ruth van Nispen (UHD oogheelkunde)


Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 20 procent van patiënten, bij wie een wijkverpleegkundige een korte oogscreening afnam, onontdekte oogklachten heeft of zelfs slechtziend is. Deze klachten zijn over het algemeen te verhelpen met een nieuwe bril of een staaroperatie. De resultaten van dit onderzoek zijn belangrijk omdat dankzij de eenvoudige oogtest ouderen kunnen worden geholpen en zo wordt de kans op vallen en depressie verkleind.

Minister Bruins en de aanwezige ambtenaren van VWS willen naar aanleiding van het bezoek het onderzoek landelijk voortzetten. Zo kan het belang van oogscreening verder onderzocht worden als ook welke invloed dat heeft op de oogzorg. Hiervoor wordt de samenwerking met Amsterdam UMC gecontinueerd en relevante partijen in de oogzorg worden uitgenodigd en bij het vervolgtraject betrokken.

Meer lezen?

Reducing avoidable visual impairment in elderly home healthcare patients by basic ophthalmologic screening. Ruth van Nispen, Hilde van der Aa, Frank Timmermans, Nikki Meijer, Nicole Koster, Jos de Blok, Jan Keunen  & Ger van Rens. ACTA Ophthalmologica (2018)

Gepubliceerd op: 06-12-2018