MS-laesies in de buitenste laag van de hersenen zichtbaar

Gepubliceerd op: Fri Sep 18 09:00:00 CEST 2020

Laesies in de cortex, de buitenste laag van de hersenen, zijn vrij recent onderdeel geworden van de diagnostische criteria voor MS, maar corticale laesies zijn met standaard MRI-sequenties (beelden) moeilijk zichtbaar te maken. Piet Bouman en collega’s hebben onderzocht met welke MRI-sequenties corticale laesie het beste in beeld gebracht kunnen worden. De resultaten van Bouman zijn onlangs gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Brain.

Uit onderzoek blijkt dat de laesies in de cortex bij mensen met MS belangrijk zijn voor hun klachten en het ziektebeloop. Deze laesies zijn echter heel moeilijk in beeld te brengen met de ‘normale’ MRI-sequenties in ziekenhuizen (T1, T2, FLAIR). In deze studie hebben Bouman en collega’s gevonden dat door gebruik te maken van geavanceerde MRI-sequenties, Double Inversion Recovery (DIR) en Phase-Sensitive Inversion Recovery (PSIR), een aanzienlijk groter deel van de corticale laesies in beeld gebracht kunnen worden.

Post-mortem hersenweefsel

Bouman heeft voor deze studie gebruik gemaakt van hersenweefsel van overleden mensen met MS. Bij deze personen zijn eerst MRI-scans gemaakt, zowel de standaard MRI-sequenties (T1,T2 en FLAIR) als de geavanceerde sequenties (DIR en PSIR). Daarna zijn de hersenen uitgenomen en is met behulp van de microscoop gezocht naar corticale laesies. Per MRI-sequentie is gekeken welke corticale laesies wél en niet zichtbaar waren op de scans. Het bleek dat met de geavanceerde DIR en PSIR sequenties aanzienlijk meer corticale laesies gezien worden, dan met de standaard MRI-sequenties.

Beschikbaar maken

De DIR en de PSIR zijn relatief moeilijk om te maken en daarom niet vanzelfsprekend beschikbaar in alle ziekenhuis. Het vervolgonderzoek van Bouman richt zich op het breder beschikbaar maken van de DIR en PSIR MRI-sequenties. Dit is belangrijk om meer begrip te krijgen van de invloed van corticale laesies op het geestelijk en lichamelijk functioneren van mensen met MS. Daarnaast is het belangrijk omdat met deze MRI-sequenties de diagnose sneller gesteld kan worden.

Origineel artikel
Histopathology-validated recommendations for cortical lesion imaging in multiple sclerosis

Piet M Bouman, Martijn D Steenwijk, Petra J W Pouwels, Menno M Schoonheim, Frederik Barkhof, Laura E Jonkman, Jeroen J G Geurts

Gepubliceerd op: Fri Sep 18 09:00:00 CEST 2020