Maatregelen om besmetting met coronavirus te voorkomen

Gepubliceerd op: Mon Feb 24 13:23:00 CET 2020

De uitbraak van het Chinese coronavirus heeft ook in Amsterdam UMC geleid tot extra maatregelen. Tot nu toe zijn in Nederland nog geen patiënten met het virus opgedoken. Maar op eventuele geïnfecteerden wil het ziekenhuis wel goed voorbereid zijn.

In de Chinese stad Wuhan begon in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, dat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken. Inmiddels is het virus ook elders in China opgedoken. In andere landen zijn eveneens besmettingen gemeld. Mensen met het nieuwe coronavirus hebben veelal koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten, kortademigheid of een longontsteking. Wereldwijd worden maatregelen genomen om verdere verspreiding tegen te gaan.

Bij verdenking op het virus

Als bij een patiënt in Amsterdam UMC een infectie met het virus wordt vermoed, treden er vaste regels in werking. De patiënt wordt geïsoleerd verpleegd op een eenpersoonskamer en medewerkers moeten zich extra beschermen. Ze dragen bijvoorbeeld een masker dat over mond en neus valt, een bril, een schort en handschoenen.

De patiënt in kwestie krijgt zo snel mogelijk een medisch onderzoek om na te gaan of er werkelijk sprake is van het virus. Daarnaast wordt de GGD ingelicht.

Voor actuele info over het virus: kijk op de website van het RIVM.

Gepubliceerd op: Mon Feb 24 13:23:00 CET 2020