Leefstijladvisering voor 0- tot 4-jarigen: het perspectief van ouders en JGZ

Gepubliceerd op: Thu Jun 09 09:03:00 CEST 2022

Ouders en JGZ-professionals zijn over het algemeen tevreden met de huidige leefstijladvisering voor 0- tot 4-jarigen, maar hun ervaringen verschillen soms. Beide groepen zien mogelijkheden voor verbetering, zoals een diverser aanbod aan informatie en advies. Dit blijkt uit een recent artikel  van het project Samen Gezond Groot, onlangs gepubliceerd. Vier JGZ-organisaties hebben nu een Toolkit leefstijladvisering gemaakt.

Samen gezond groot

Voeding, drinken, slapen, bewegen en beeldschermen

De onderzoekers interviewden bijna 80 ouders en JGZ-professionals bij vier JGZ-organisaties. Zij beoordelen de huidige leefstijladvisering voor 0- tot 4-jarigen over het algemeen positief: adviezen over voeding, drinken, slapen, bewegen en beeldschermgebruik. Bijna 450 ouders hadden eerder een vragenlijst ingevuld, en zij gaven JGZ-leefstijladvisering gemiddeld een 8,5. Toch is er ruimte voor verbetering. Ouders merken bijvoorbeeld dat voeding wel, maar beeldschermgebruik, bewegen en slapen minder of alleen op eigen initiatief aan bod komen. Daarom raden de onderzoekers JGZ-professionals aan om actief en expliciet leefstijlonderwerpen te bespreken.

Toolkit leefstijladvisering

JGZ-professionals vinden het vaak moeilijk om beeldschermgebruik te bespreken. Ze vinden het belangrijk, maar ouders van jonge kinderen vinden mediaopvoeding geen urgent onderwerp. Om ouders en JGZ-professionals te helpen hebben de onderzoekers samen met de JGZ-organisaties een filmpje, een folder en een handleiding gemaakt over gezond mediagebruik. Deze zijn de vinden in de Toolkit leefstijladvisering van Samen Gezond Groot.

Aansluiten bij ouders

De tijd tussen consulten hindert actieve voorlichting en het toepassen van leefstijladviezen. Weinig ouders bellen de JGZ tussentijds met vragen hierover. Ouders blijken vaak niet bekend met het leefstijlaanbod en weten niet waar ze dit kunnen vinden. De onderzoekers adviseren JGZ-organisaties om een divers en toegankelijk aanbod aan leefstijlinformatie te ontwikkelen en meer gebruik te maken van digitale media. Ook kunnen ze de informatie beschikbaar maken door samen te werken met kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en sportclubs. JGZ-professionals proberen hun adviezen af te stemmen op de behoeften en ideeën van ouders, maar niet alle ouders vinden dat dit voldoende gebeurt. De meeste ouders staan open voor informatie en advies, als zij hierin vervolgens zelf keuzes kunnen maken. JGZ-professionals kunnen dus beter aansluiten op wat ouders belangrijk vinden, meedenken en verschillende opties presenteren. In de toolkit staat een handleiding over advisering en motiverende gespreksvoering.

Het onderzoek

Een gezonde levensstijl vanaf jonge leeftijd beperkt gezondheidsrisico’s. Kinderen leren echter vaak al jong ongezond gedrag aan. Door vanaf het begin advies te krijgen over het belang van een gezonde leefstijl, kunnen ouders hun kinderen een gezondere leefstijl aanleren. Een ideaal moment hiervoor is tijdens de JGZ-consulten van 0- tot 4-jarigen. Als onderdeel van het AWJG-project Samen Gezond Groot hebben onderzoekers ervaringen met en verbeterpunten voor leefstijladvisering voor 0- tot 4-jarigen in kaart gebracht. Hiervoor hebben ze interviews gehouden met zowel ouders als JGZ-professionals van JGZ Kennemerland, GGD Kennemerland, GGD Zaanstreek-Waterland en JGZ Zuid-Holland West. Deze en andere resultaten zijn te vinden in het artikel in Tijdschrift JGZ ‘Leefstijladvisering voor 0- tot 4-jarigen: ervaringen en verbeterpunten vanuit het perspectief van ouders en JGZ-professionals’.

Gepubliceerd op: Thu Jun 09 09:03:00 CEST 2022