Kabinet pakt wachtlijsten transgenders aan

Gepubliceerd op: Fri Jun 16 10:17:00 CEST 2017

Het kabinet wil dat er normen komen voor wachttijden bij genderpoli's. Minister Schippers komt met de toezegging na klachten van transgenders. De normen moeten worden opgesteld in overleg met patiënten, verzekeraars en aanbieders, aldus een bericht van de NOS. "Het zou goed zijn als er voor deze zorg ook Treeknormen komen", zegt de minister in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van klachten van onder meer het COC. In deze niet-bindende normen zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden voor zorg vastgelegd.

In haar brief aan de Kamer stelt Schippers dat het moeilijk is om de wachtlijsten terug te dringen zolang het aantal aanmeldingen sneller groeit dan de capaciteit van de poli's toeneemt. Ze hoopt dat meer ziekenhuizen met zorgverzekeraars willen onderhandelen om de zorg te gaan leveren.

Het Kennis- en Zorgcentrum voor Genderdysforie (KzcG) van VUmc is veruit de grootste zorgaanbieder op het gebied van transgenderzorg. VUmc heeft in januari 2017 gekozen voor 20% verdere uitbreiding van de transgenderzorg. Daarnaast participeert KZcG in diverse verbanden om spreiding van zorg en samenwerking tussen verschillende zorgaanbieders te vergroten.

VUmc ziet dat deze inspanning door de minister erkend wordt en realiseert zich anderzijds dat deze inspanning nog onvoldoende is om aan de sterk toenemende zorgvraag tegemoet te komen. Met de minister is VUmc van mening dat er in meer ziekenhuizen  behandelteams nodig zijn om aan deze vraag te kunnen voldoen.

Schippers onderstreept dat dat niet eenvoudig is: de kwaliteit van zorg mag namelijk niet in het geding komen. "Ook bij krapte van het aanbod mogen maatregelen die gericht zijn op een snellere doorstroom niet ten koste gaan van kwaliteit van zorg." Hier sluit VUmc zich volledig bij aan.

Klachten over een gebrek aan zorg op maat en onnodige verplichte consulten met psychiater of psycholoog wijst Schippers van de hand. "Deskundigen vinden het in sommige situaties noodzakelijk om zaken goed uit te zoeken of om de beste uitgangssituatie op het gebied van relaties, wonen of werk te verkrijgen voordat het behandeltraject start."

Ook dit heeft de instemming van VUmc: een model waarin een psycholoog een belangrijke rol heeft in de begeleiding en bij het al dan niet starten van een geslachtsaanpassende behandeling. VUmc staat voor zorgvuldige aanpak, waarbij de zorgverlener en de patiënt samen onderzoeken wat de patiënt nodig heeft om zichzelf te zijn.

Zie ook: http://nos.nl/artikel/2178444-kabinet-wil-wachtlijsten-transgenders-aanpakken.html


bron: Origineel

Gepubliceerd op: Fri Jun 16 10:17:00 CEST 2017