Hoe worden we de diabetesgolf de baas?

Gepubliceerd op: Wed Mar 20 09:08:00 CET 2019

Het lukt de gezondheidszorg en beleidsmakers onvoldoende om de groei van type 2 diabetes in de samenleving tegen te gaan. Oorzaak hiervan is het grote aantal mensen met een verhoogd risico op diabetes. Ook zijn de leefstijlinterventies gericht op diabetes op lange termijn niet effectief omdat ze onvoldoende rekening houden met onze leefomgeving. Dit stelt Joline Beulens hoogleraar epidemiologie van leefstijl en cardiometabole ziekten bij Amsterdam UMC. “Ik pleit voor een aanpak van type 2 diabetes waarbij de hele bevolking wordt geraakt. Je moet dan denken aan prijswijzigingen van voedsel  en een betere inrichting van onze leefomgeving. Daarmee pak je het probleem van diabetes veel effectiever aan.” Beulens spreekt op 22 maart haar oratie uit.

Type 2 diabetes is één van de belangrijkste chronische aandoeningen in de westerse bevolking. In Nederland hebben nu  meer dan 1,2 miljoen mensen diabetes, 90% hiervan lijdt aan type 2 diabetes. Naar verwachting zal dit de komende jaren verder toenemen. De stijging wordt veroorzaakt door het ouder worden van de bevolking, de toename van mensen met overgewicht en een ongezonde leefstijl. Onder een ongezonde leefstijl verstaan we roken, onvoldoende bewegen en een ongezond voedingspatroon. Beulens: ”We kunnen goed identificeren wie een hoog risico op type 2 diabetes heeft en weten dat een gezonde leefstijl effectief is om het optreden van diabetes tegen te gaan. Waarom lukt het dan niet deze trend van steeds meer mensen met diabetes te stoppen?”

Geïndividualiseerde behandeling 

Wanneer iemand eenmaal type 2 diabetes heeft, heeft deze persoon een verhoogd risico op complicaties zoals hart- en vaatziekten, oog- en nierproblemen. Daarom worden deze mensen behandeld met cholesterol-, bloeddruk- en bloedglucoseverlagende middelen en worden ze regelmatig gescreend op complicaties. Dit kan leiden tot duurdere en minder efficiënte zorg. Joline Beulens pleit in haar oratie voor een meer doelmatige, geïndividualiseerde behandeling  en screening om dit probleem aan te pakken. Beulens:” Ik werk op dit moment aan het verbeteren van de risicomodellen om de zorg doelmatiger te maken voor mensen met type 2 diabetes. Je kunt bijvoorbeeld vaker op complicaties screenen bij mensen met een hoog risico en minder vaak bij een laag risico. Dat is effectiever en levert ook een kostenbesparing op.”

Gepubliceerd op: Wed Mar 20 09:08:00 CET 2019