Genetische studies helpen bij ontwikkelen nieuwe therapieën

Gepubliceerd op: Thu May 23 10:50:00 CEST 2019

Er is steeds meer informatie over hoe bepaalde DNA-varianten bijdragen aan de ontwikkeling van verschillende ziektes. Deze informatie kan ook gebruikt worden bij het ontwikkelen van nieuwe therapieën en medicatie. Dit stelt Sergey Nejentsev in zijn oratie, waarin hij een beeld schets van recente revolutionaire ontwikkelingen in de menselijke genetica. Nejentsev spreekt zijn oratie uit als hoogleraar translationele immunologie op 23 mei bij Amsterdam UMC.

Tegenwoordig kan het hele menselijke genoom gescreend worden en genen worden geïdentificeerd die bijdragen aan menselijke ziekten. “Dit heeft twee belangrijke voordelen”, aldus Nejentsev, “In de eerste plaats kunnen DNA-varianten worden gebruikt om ziekten bij de mens te helpen diagnosticeren en te voorspellen qua verloop. Daarnaast krijgen we meer begrip over de functies van de ziektegenen bij het blootleggen van biologische mechanismen die leiden tot bepaalde ziekten bij de mens. We kunnen deze informatie dan weer gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe therapieën.”

Sergey Nejentsev heeft aandacht voor primaire immuun deficiënties. Het gaat dan om een groep zeldzame ziektes van het immuunsysteem met ernstige en terugkerende infecties. Zijn huidige onderzoek is ook gericht op het immuunsysteem bij tuberculose infectie.

Gepubliceerd op: Thu May 23 10:50:00 CEST 2019