Werken op de afdeling Cardiochirurgie tijdens coronacrisis

‘De huidige situatie alweer een beetje normaal’

Ondanks dat Kim Buur en Femke Slabbekoorn op de afdeling Cardiochirurgie werken, merken ook deze vierdejaars studenten Verpleegkunde dat corona hun dagelijkse werk beïnvloedt. 

Breder vakgebied
Nu de long- en de interne afdeling een corona-afdeling geworden zijn, liggen deze patiënten bij de Cardiochirurgie. Daardoor leren Buur en Slabbekoorn nu ook meer over die patiënten, geen nare bijkomstigheid. “Ik heb nu opeens een breder vakgebied en vergroot mijn kennis”, aldus Slabbekoorn. “Ik moet me verdiepen in nieuwe situaties en andere patiënten, dus dat is eigenlijk wel leuk.”

Creativiteit
Met het einde van hun opleiding in zicht, en nog wat opdrachten in het verschiet, wordt er momenteel op een creatieve manier nagedacht over hoe de twee studenten hun opleiding kunnen afronden. “Momenteel spreek ik met een groepje studenten elke twee weken online met een docent over hoe het gaat”, aldus Buur. “Ik kan dan vragen stellen over mijn scriptie, waar ik nu middenin zit.” 

De situatie zorgt ook voor problemen, want organiseer maar eens een focusgroep in coronatijd. “Een interview met een arts vraagt nu ook iets andere hulpmiddelen. Maar ik mag van de opleiding van creatiever zijn, en moet ook vooral beschrijven wat ik in een normale situatie gedaan had”, vertelt Buur. 

Even schakelen
Het is fijn dat er ook veel online en met medestudenten kan, vindt Slabbekoorn. “En de opleiding denkt ook mee, zij willen ook dat we afstuderen. In het begin vond ik het wel spannend, maar nu is er digitaal steeds meer mogelijk. Dus dat is fijn.” De begeleiders van de twee studenten zijn niet altijd meer op de afdeling aanwezig, maar houden wel hun online voortgang in de gaten. 

Het was wel even schakelen naar de nieuwe situatie, met alle maatregelen, de schoolopdrachten, op de werkvloer aan de leerdoelen werken. “Maar dat voelt nu alweer een beetje normaal, je past je toch snel aan”, aldus Buur. Na het inleveren van haar scriptie en het afronden van de opleiding, wil ze graag na de zomer naar Oncologie. 

Toekomst
Slabbekoorn vindt het een bijzondere periode om mee te maken, interessant is het vooral. “Ik ben wel nuchter, dus ik lig er niet van wakker. Maar soms denk ik wel, wat een gekke situatie, wie had gedacht dat we hierin zouden belanden?” Na de zomer wil ze verder studeren, maar de studente heeft nog geen beslissing gemaakt over de richting. 

Beiden voorzien blijvende veranderingen na de crisis, op het gebied van hygiëne, denkt Buur. Meer handen wassen dus. “Ik hoop dat er door de toegenomen aandacht voor de zorg ook meer ruimte komt voor innovaties”, aldus Slabbekoorn.