Studente Intensive Care Verpleegkundige over corona op de IC

‘Ik leer momenteel veel over zelfstandig werken en beter samenwerken'

De coronacrisis is in volle gang en er zijn geen lessen van de Amstel Academie. Paulette van Driel, studente Intensive Care Verpleegkundige en werkzaam op locatie VUmc, maakt een bijzondere periode mee. Wat is er veranderd aan haar werk en opleiding?

Een schort, een bril en een muts

Het is drukker op de IC, dat merkt Van Driel wel. “Sommige diensten zijn er veel nieuwe opnames of ernstig zieke patiënten. Daarnaast hebben mijn gediplomeerde collega’s meer patiënten onder hun hoede dan normaal en dus meer verantwoordelijkheden.” De studente is zich heel bewust van het feit dat ze elke dag helemaal ingepakt de afdeling op gaat. “In een schort, een bril en muts. Het plannen van een wc-bezoek moet ik dus slim aanpakken, zo ook het plannen van een pauze.”

Van Driel doet de opleiding voor IC-verpleegkundige versneld, omdat ze al verpleegkundige is en de Pacu-opleiding deed. De lessen vinden nu online plaats. “Ik krijg de opdrachten uit de lessen toegestuurd en dat werkt prima. Ik kan mijn vragen altijd stellen aan mijn praktijkopleider en collega’s. Het voelt wel alsof ik mogelijk wat info en duiding mis die in een les meer de tijd krijgt.” Dat probeert Van Driel op te lossen door ook zelf dingen op te zoeken en dieper in te gaan op de stof.

Paulette van Driel

Leerzame periode

De studente vindt het momenteel vooral lastig dat er geen familie op de afdeling mag komen. Er is veel telefonisch contact met de familie van patiënten, en ook videobellen wordt volop gebruikt. “Dat werkt goed en dat is heel fijn voor de families, maar ik mis ook wel het contact dat je normaliter hebt naast het bed.” 

Dat deze periode haar altijd bij zal blijven, dat weet Van Driel zeker. “Ik leer ook veel, bijvoorbeeld over hoe ik mijn werk en school het beste kan inplannen. En over het optimaliseren van de samenwerking tussen collega’s en andere instanties.” De studente denkt ook dat ze steeds beter wordt in zelfstandig werken, en de situatie haar uitdaagt om creatief te zijn. “De mogelijkheden zijn soms beperkt, maar ik kan gelukkig altijd bij mijn praktijkopleider en collega’s terecht. Uiteindelijk roeien we allemaal met de riemen die we momenteel hebben.”