Praktijkopleiden in tijden van coronacrisis

Berichten van de IC en CCU

Door Nelleke Rempe, Praktijkopleider/ verpleegkundige IC en
Charlotte Wezepoel
, Praktijkopleider CCU/IC verpleegkundige 

Nelleke Rempe:

Ik geef jullie graag een inkijkje in hoe het leren op de IC nu verloopt. Er was aanvankelijk veel onzekerheid over of de nieuwe groep IC-studenten, die net begonnen was met voorwerken, wel kon starten. Hoeveel patiënten zoud veiligheid wel te waarborgen?

De IC-studenten werden een eerste periode op de verpleegafdelingen ingezet. Daarna werd duidelijk dat er verpleegkundigen van de afdeling de IC kwamen ondersteunen. Gelukkig konden de startende studenten daardoor weer terugkomen naar de IC. Zo kon het leerproces, voor zover mogelijk, weer opgestart worden. Ik schrijf dit stukje vanuit de IC op Eerste Paasdag tijdens een rustig mo en muts. Ik sta voorlopig weer volledig ingepland als verpleegkundige op de IC, mijn collega neemt de opleiderstaken over. Zo kan ik tijdens het werk zowel de studenten als de patiënten begeleiden.

De studenten gaan gelukkig goed. Sommigen zijn al verder in hun leerproces, zij kunnen hun hart ophalen aan de hoog-complexe zorg die de IC nu levert. Het online onderwijs is opgestart en er komt ook weer ruimte voor de studenten om hiermee verder te gaan. De samenwerking met de andere (praktijk)opleiders is heel goed. Zowel collega’s van de CCU, AOA en Amstel Academie zijn ook ‘gedetacheerd’ op de IC. Na de onzekerheid in het begin, zijn we langzaam aan het wennen aan het ‘nieuwe normaal’. De opleiding, zowel de praktijk als de theorie, kan weer zo goed mogelijk doorgaan binnen de gegeven omstandigheden.

Charlotte Wezepoel:

Momenteel zijn er twee studenten die de Cardiac Care-opleiding volgen. Een student heeft vrijstellingen en stroomt pas vanaf juni in. De andere student is begin april vol goede moed aan de slag gegaan met de digitale leeromgeving van de Amstel Academie. De eerste reactie was positief! Interessante lesstof, goede ingesproken presentaties. Eindelijk is de opleiding echt begonnen! Wel gaf de student aan het contact met de medestudenten te missen. En het feit dat een antwoord op een vraag wat langer duurt.

Het persoonlijk contact met de opleider werd erg  gewaardeerd. Als praktijkopleider coach ik de studenten en werkbegeleiders nu op afstand, telefonisch of via Zoom. Het brengt een hoop onzekerheden met zich mee, maar ik zie ook verbroedering ontstaan. Er is immers een gezamenlijk doel waar men zich voor de volle 100 procent voor inzet. De studenten voelen zich soms onzeker om in deze hectische tijden evengoed tijd en aandacht aan hun studie te besteden. Als praktijkopleider stel ik ze hierin gerust en laat ik ze weten dat de opleiding juist erg belangrijk is. Ook in deze tijden.

Veel CCU-collega’s worden nu ingezet op de IC. Dit brengt weer andere uitdagingen met zich mee wat betreft de continuering van werkbegeleiding. Ook worden er op de CCU nu verpleegkundigen van de Cardiologie ingezet. Ik hoop dat we misschien enthousiaste verpleegkundigen kunnen interesseren om de Cardiac Care opleiding te gaan doen.

Wat betreft mijn inzet op de IC kan ik alleen maar zeggen dat dit ontzettend goed georganiseerd is. Elke dienst start men gezamenlijk op en aan het einde wordt er geëvalueerd onder begeleiding van een psycholoog. Het vaste IC-team is heel bereidwillig om te helpen en in te werken. Indrukwekkend om te zien hoe verschillende afdelingen (anesthesie, OK, AOA, CCU) samenwerken met hetzelfde doel voor ogen. Het is prettig dat ik ook op deze manier mijn steentje kan bijdragen.