Geriatrieverpleegkundige in opleiding over coronacrisis

‘Ik voel nu dat mijn beroep ertoe doet'

Met de coronacrisis in volle gang, is het werk van Melinda Hoekman, geriatrieverpleegkundige in opleiding, flink veranderd. Maar het gevoel van saamhorigheid in het team doet haar goed. 

Veel veranderd
De noodzakelijke operaties voor de patiënten die op de afdeling Chirurgie liggen, die gaan nog wel door. Maar veel is anders op haar werkplek. “Er is een extra afdeling met patiënten die mogelijk corona hebben. Bij zo’n twee derde is dat het geval, zij gaan dan naar de gecreëerde corona-afdeling. Ik heb het nieuws al aan veel mensen moeten vertellen. Vooral ouderen vinden dat zwaar, het voelt voor hen soms als een doodvonnis.” 

Indrukwekkende situatie
De afdeling heeft op dit moment 22 bedden, op sommige dagen liggen er vijf of zes patiënten op sterven. Voor de komst van corona lag dat aantal veel lager. “Dat maakt wel indruk, vooral omdat deze mensen soms een dag eerder nog goed aanspreekbaar waren. Dan vraag je je soms wel af, wat is er in die 24 uur gebeurd?”, aldus Hoekman. 

Saamhorigheid
‘Op de afdeling werken momenteel mensen van allerlei andere afdelingen, waardoor het team elke keer een nieuwe invulling heeft. Dat vindt de studente vooral boeiend. “Ik leer momenteel ontzettend veel nieuwe dingen, bijvoorbeeld over ziektebeelden die ik niet ken. En collega’s van andere afdelingen nemen weer hun eigen kennis mee. Het saamhorigheidsgevoel dat dit meebrengt, is echt heel fijn.” 

Haar schoolwerk kan ze momenteel online vinden, in zoomsessies kan verdere uitleg van de docent gevraagd worden. “Ik ben wel blij dat dit is doorgegaan. Ik vreesde dat ik veel vertraging op zou gaan lopen, maar ik denk dat het wel mee gaat vallen.” Hoekman is nu halverwege haar traject van een jaar. 

Een beroep dat ertoe doet
De afgelopen weken voelde Hoekman pas echt dat ze een beroep heeft dat ertoe doet, waarin je iets kan betekenen. “En het feit dat ik zoveel leer, het team zo goed werkt, ik veel nieuwe mensen leer kennen en er een fijne sfeer is, maakt dit een bijzondere periode. Het is zwaar, maar heeft op die manier ook boeiende kanten.”